Sari la conținut
Home » De ce era considerată mașină de luptă rasa American Staffordshire Terrier?

De ce era considerată mașină de luptă rasa American Staffordshire Terrier?

Doi campioni români la Campionatul Mondial de atelaje trase de câini!

De ce era considerată mașină de luptă rasa American Staffordshire Terrier? Potrivit cronicilor vremii, povestea American Staffordshire Terrierului începe undeva în Anglia, pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Este legată de confruntările dintre câini, care constituiau, în trecut, un prilej de delectare foarte apreciat de către amatorii de distracții originale. În efortul lor de a obține „mașini de luptă” cât mai performante, crescătorii au experimentat, de-a lungul mai multor decenii, încrucișări între buldogi și terrieri de vânătoare.

De ce era considerată mașină de luptă rasa American Staffordshire Terrier?

Produsul unor astfel de împerecheri relevă o asemănare izbitoare cu tipul de Amstaff din zilele noastre. Mai mult, reprezentările buldogilor din paginile revistei „The Sporting Magazine”, din perioada 1798 – 1824.

Se apropie mai degrabă de imaginea Amstaffului cunoscut în prezent decât de cea a buldogului modern. În 1835, însă, asemenea practici au fost încadrate în categoria sporturilor sângeroase și, prin urmare, interzise.

În jurul anului 1860, strămoșul Amstaffului călătorea pentru prima oară spre „țara tuturor posibilităților”.

Unii dintre ascendenți au fost antrenați

Deci se poate vorbi, cu siguranță, despre dezvoltarea unei veritabile rase americane. Acest câine a reprezentat elementul cheie al succesului coloniștilor și fermierilor care au contribuit la prosperitatea Americii.

El era folosit, în general, la munca de la fermă, la vânătoarea de mistreți și urși (în special vânat mare). Ca paznic al gospodăriei și ca animal de companie. Unii dintre ascendenți au fost antrenați, ca și în Anglia, pentru „sport”, și anume pentru luptele între câini.

Extraordinara vitalitate caracteristică rasei este, se pare, consecința directă a creșterii dirijate în scopul acestor întreceri.

Totuși, începând din 1930, creșterea selectivă s-a îndepărtat de la orientarea inițială, astfel încât Amstafful de astăzi a devenit un minunat companion, excelent câine de show, „uitându-și” veleitățile de gladiator.

Rasa a fost recunoscută și înregistrată pentru prima dată de către American Kennel Club (A.K.C.) în 1935 sub denumirea de Staffordshire Terrier, iar în 1972 a primit oficial numele de American Staffordshire Terrier.

Datorită potențialului remarcabil, American Staffordshire Terrier participă, în țara de origine, în special, în întreceri sportive din cadrul unor discipline cum ar fi Obedience, Agility, Schutzhund.

De asemenea, acest câine polivalent este utilizat la acțiuni de căutare și salvare a răniților sau însoțește chiar și persoane cu handicap, fiind un companion agreabil, conform eva.ro.