Sari la conținut
Home » De ce dispar măgarii? O realitate halucinantă

De ce dispar măgarii? O realitate halucinantă

De ce dispar măgarii?  O realitate halucinantă.  Măgarii sunt pe cale de dispariție în gospodăriile românilor. Când ciobanii plecau cu oile în transhumanță, măgării erau nelipsiți, iar acum crescătorii de animale au renunțat la cărăușii tradiționali.

De ce dispar măgarii?  Măgarul era casa ciobanului

„Toți ciobanii plecau spre munte cu câte 10-15 și 20 de măgari. Măgarul era casa ciobanului, acolo își punea mâncare, își punea cojocul, și acuma mașinile ce mai merg pe altă parte, măgari mai puțini. Aveam câte 3-4 măgari, acuma mai avem unul”, a mărturisit un cioban din județul Alba.

Potrivit datelor Institutului de Statistică, în urmă cu 10 ani în România erau în jur de 30.000 de măgari și catâri, iar în 2013 numărul lor scăzuse deja cu mai bine de 25%.

Laptele dat de aceste animale se vinde și cu 100 de lei litrul

Pentru că numărul măgarilor a scăzut, oierii și-au schimbat deja obiceiurile. Și-au făcut chiar și o afacere bănoasă. Unii întreprinzători care știu că laptele de măgăriță este foarte sănătos și are proprietățile cele mai apropiate de cel matern au deschis ferme speciale. Laptele dat de aceste animale se vinde și cu 100 de lei litrul, potrivit stirileprotv.ro.Cristian Cîmpan, fermier: „Am văzut pe internet cât de valoros e laptele de măgăriță și am zis că hai să încep. Și am început cu o măgăriță și acuma, uite, că avem aproape 200.

Avem clienți, da, avem în toată țara, în special în regiunea noastră de vest, Arad, Timișoara, Cluj, Oradea, livrăm aproape zilnic la domiciliu”.

Ca să-și dezvolte fermele, crescătorii de măgărițe s-au unit într-o asociație pentru a obține subvenții de la stat. Cererea tot mai mare pentru laptele de măgăriță a făcut ca prețul animalelor să crească, iar o femelă gestantă costă până la 2.000 de lei.

Măgarul este un animal din familia calului, mai mic un pic decât acesta, cu părul sur, cu capul mare și cu urechile lungi, folosit ca animal de povară și de tracțiune.China are cele mai multe exemplare (11 milioane), ea este urmată de Pakistan, Etiopia și Mexic. Cercetătorii cred că numărul real este ceva mai mare, deoarece mulți măgari nu sunt numărați.