Sari la conținut
Home »  De ce au pisicuțele mustăți?

 De ce au pisicuțele mustăți?

animaluțe simpatice, pisica persană; sursă foto: animalutze.com

De ce au pisicuțele mustăți? De-a lungul istoriei, firele de păr au avut o importanță vitală în viața oamenilor și a animalelor. Joacă roluri cruciale în termoreglare, reproducere, vânătoare și alte activități esențiale pentru supraviețuire.

În timp, cercetările au evidențiat tipurile și importanța acestor structuri de acoperire a corpului, iar studiile au dezvăluit că mustățile pisicilor au mai multe funcții cruciale pentru specia lor.

 De ce au pisicuțele mustăți?

Mustățile pisicilor sunt, de fapt, fire de păr extrem de groase, în număr de doisprezece pe fiecare parte a botului, în apropierea nasului. Cu toate acestea, ele pot fi găsite și pe obraji, deasupra ochilor, într-o manieră similară cu sprâncenele umane, sau chiar pe membre.

Mustățile au o structură mult mai rigidă decât părul care acoperă restul corpului, deoarece sunt alcătuite din cheratină și sunt bine înervate și vascularizate la baza lor, acolo unde se află înglobate în piele. Ele au o rădăcină considerabilă.

Iată câteva dintre rolurile importante ale mustăților pisicilor:

1. Indică starea internă a pisicii

La fel cum coada, ochii și urechile pot dezvălui starea de spirit a unei pisici, la fel de expresive sunt și mustățile atunci când învățăm să interpretăm limbajul corporal al acestor animale.

Dacă observăm că mustățile pisicii sunt ridicate și par întinse în față, trebuie să înțelegem că în acel moment pisica este speriată sau supărată.

În schimb, dacă mustățile par să fie într-o poziție neutră, putem concluziona că pisica este relaxată și mulțumită. Putem deduce, de exemplu, că o pisică este concentrată sau vânează, în funcție de poziția mustăților, care sunt îndreptate înainte.

Mustățile le ajută la vânătoare

2. Contribuie la vânătoare
Pisicile sunt descendenții strămoșilor lor mai mari, care erau vânători de pradă și erau nevoiți să fie discreți pentru a-și detecta prada și a o vâna fără a fi auziți.

Prin urmare, pisicile de astăzi, care încă trebuie să-și găsească și să-și vâneze hrana, cum ar fi cele care locuiesc în case sau cele abandonate pe străzi. Pot simți vibrații la nivelul mustăților sau pot detecta curentul de aer. Le indică direcția în care se află prada și cât de aproape se află aceasta.

3. Ajută la menținerea echilibrului

Toți admirăm grația, agilitatea și flexibilitatea pisicilor atunci când merg, aleargă sau vânează, iar aceste abilități se datorează în parte structurilor din urechea internă și, de asemenea, mustăților.

Mustățile au capacitatea de a transmite corpului pisicii informații despre poziția sa, comunicând cu sistemul nervos pentru a-i conferi stabilitate și siguranță.

Mustățile le permit să se localizeze în spațiu și timp, având un rol esențial atunci când pisicile cad și trebuie să se orienteze pentru a ateriza în picioare.

Pisicile comunică prin mustăți cu alte pisici

4. Colectează informații din mediu

Mustățile pisicilor conțin receptori speciali, numiți proprioceptori, care transmit informații către nervi din mediu. Astfel, o pisică poate să determine dacă se poate strecura printr-un spațiu îngust prin intermediul simțului tactil al mustăților. Este asemănător cu simțul tactil de la vârfurile degetelor umane.

Mustățile le permit să aprecieze textura materialelor, să evalueze distanța față de obiectele din jur și să se orienteze în mediul înconjurător, asemenea unui GPS portabil. Uneori, pisicile pot fi deranjate atunci când mănâncă din boluri înguste. Iar mustățile intră constant în contact cu pereții vaselor.

Dacă observați că pisica scoate hrana din bol cu lăbuța. Este posibil să fie din cauza vasului îngust, și ar putea fi necesar să îl înlocuiți cu unul mai lat.

5. Comunică cu alte pisici și cu stăpânii

Cu ajutorul mustăților și a atingerii față de alte pisici sau stăpâni, pisica își poate exprima afecțiunea față de aceștia și poate obține informații despre starea lor.

Mustățile se pot rupe uneori din diverse motive și pot cădea. La fel ca oricare alt fir, pe măsură ce pisica îmbătrânește. Dar altele noi vor crește în loc, fie de aceeași culoare, fie cu o culoare diferită, conform veterinarladomiciliu.ro.