Sari la conținut
Home » Cum văd pisicile lumea? Cât de dezvoltate sunt simțurile felinelor noastre

Cum văd pisicile lumea? Cât de dezvoltate sunt simțurile felinelor noastre

sursă foto:nootspet

Cum văd pisicile lumea? Simțurile îmbunătățite ale unei pisici sunt mecanisme minunat de complicate.

De la cântatul la pian până la efectuarea de salturi cu spatele și urcarea în copaci care sfidează gravitația, pisicile ne surprind constant cu abilitățile lor impresionante.

În spatele acestor abilități uimitoare se află simțurile fin reglate ale pisicilor, perfecționate de-a lungul a mii de ani.

Cum văd pisicile lumea: Simțul olfactiv al pisicilor

Puterea unei pisici de a detecta mirosurile nu este deloc de neglijat.

Cu aproape de 40 de ori mai multe celule sensibile la mirosuri decât posedă nasul nostru uman, simțul olfactiv al pisicii este un mecanism minunat de complex, pe care unii cercetători îl clasează chiar deasupra celui al caninelor noastre de încredere.

Nu este de mirare, așadar, că o pisică se va baza mai mult pe ceea ce simte nasul decât pe ceea ce văd ochii pentru a-și înțelege mediul înconjurător.

Simțul olfactiv al pisicii este cel mai de încredere instrument al acesteia pentru a capta informații vitale.

Simțul vizual al pisicilor

O pisică ; sursă foto: pawlicy.com
O pisică care stă tolănită într-un sertar

S-ar putea ca vederea pisicilor să nu le califice pentru a picta opere de artă, dar atunci când vine vorba de o misiune de vânătoare în miez de noapte, ochii pisicii sunt perfecți.

Câmpul lor larg de vedere și abilitățile de detectare a mișcărilor le fac să fie vânători atât de pricepuți.

Când vine vorba de capacitatea pisicilor de a vedea în întuneric, un studiu a descoperit că o mare parte din ceea ce le permite să opereze atât de bine noaptea este faptul că pisicile pot vedea lumina ultravioletă pe care noi, oamenii, nici măcar nu o putem detecta.

Cu toate acestea, vederea lor pe timp de zi este mai puțin accentuată, deoarece ele sunt mai ales vânători de seară și de noapte.

În plus, pisicile au un tip de miopie, astfel încât se pot concentra bine asupra obiectelor aflate mai aproape de ele. Însă, au dificultăți cu obiectele aflate la distanță.

Cum văd pisicile lumea: Simțul auzului la pisici

Este de așteptat ca natura prădătoare a pisicii să fie susținută de o bună inginerie felină. Auzul pisicii nu face excepție. Un mic foșnet în frunzele de pe jos ar putea trece neobservat de oameni. Pisoiul tău va ciuli rapid urechile și va investiga mai departe.

Urechile în formă de con ale unei pisici funcționează ca o antenă satelit felină. Acestea le ajută să audă o gamă largă de frecvențe. De fapt, ele pot auzi mai multe frecvențe decât majoritatea mamiferelor. Aici suntem incluși și noi, oamenii.

Forma urechii exterioare a pisicii îndeplinește două sarcini. Aceasta ajută la amplificarea sunetului în timp ce acesta este transmis către urechea medie și interioară și detectează exact de unde vine zgomotul.

Auzul este deosebit de util atunci când se iese la vânătoare sau pentru a evita să fie vânat, conform purina.