Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor: cum reușesc păsările să zboare în stoluri fară a se ciocni

Curiozități din lumea animalelor: cum reușesc păsările să zboare în stoluri fară a se ciocni

sursă foto: Europa FM

Deși înțelegem principalele motive pentru care păsările se adună în grupuri, unele aspecte ale acestui fenomen sunt încă dezbătute. Indivizii solitari sunt ușor de prins de prădători, dar în mulțimi mulți ochi veghează la pericol.

Efortul de a găsi perechea este, de asemenea, redus, iar gruparea poate îmbunătăți eficiența aerodinamică.

Cum reușesc păsările să nu se lovească între ele atunci când zboară?

Dar cum reușesc un număr mare de păsări care se deplasează rapid și în imediata apropiere să coordoneze schimbările de direcție rapid și în siguranță?
Fiecare individ trebuie să respecte trei reguli de bază: să se deplaseze în aceeași direcție cu vecinul său, să rămână aproape de el și să evite coliziunile. Acest lucru se bazează pe sisteme senzoriale care detectează cu precizie poziția și mișcarea și pe răspunsuri rapide care coordonează schimbările de direcție.

Studiile nu au reușit să găsească dovezi ale existenței unui singur lider dominant, un controlor principal, iar conducerea se schimbă frecvent. Cu toate acestea, o singură pasăre poate modifica direcția unui întreg stol

Fizicienii care au studiat stolurile de sturzi din Roma au creat imagini tridimensionale care le-au permis să urmărească indivizii și răspunsurile vecinilor lor imediați. Au demonstrat că fiecare pasăre își monitorizează poziția prin interacțiunea cu un eșantion de vecini aflați la distanțe diferite.

Cum reacționează păsările atât de repede

Atunci când oricare dintre acestea își schimbă direcția, subiectul studiat îi urmează exemplul și, la rândul său, și alte specii de păsări care o folosesc ca punct de referință. Astfel, schimbările de direcție se propagă în cadrul stolului între indivizii cu puncte de referință suprapuse.

Acest lucru ajută la explicarea motivelor pentru care stolurile de păsări care cuprind mai multe mii de indivizi se schimbă așa cum o fac: se umflă și se contractă, se alungesc și se micșorează în orice direcție fără niciun motiv evident.
Dar cum reacționează atât de repede? Timpul de reacție al păsărilor a fost măsurat la aproximativ 38 de secunde, însă schimbările de direcție în stoluri pot avea loc în doar 15 secunde.

De fapt, păsările care inițiază mișcări pe scară largă își schimbă direcția în aproximativ 67 ms; acest lucru creează un val de schimbare a direcției care este văzut de ceilalți pe măsură ce se propagă prin stol, permițându-le să anticipeze sosirea acestuia. În acest fel, stolul reacționează mai repede decât timpul de reacție al indivizilor speriați, inclusiv al păsării care a declanșat evenimentul, potrivit discoverwildlife.com.