Sari la conținut
Home » Cum torc pisicile? Ce spun specialiștii?

Cum torc pisicile? Ce spun specialiștii?

O poveste plină de evenimente!

Cum torc pisicile? Se pare că misterul torsului la pisici a fost dezvăluit de cercetători care au descoperit că acest comportament implică tampoane spongioase în corzile vocale ale felinelor.

Oamenii de știință au investigat mult timp cum pisicile torc, având în vedere că sunetele produse sunt de obicei emise de animale mai mari, care au corzi vocale mai lungi.

Cum torc pisicile?

Echipa internațională de cercetători a fost condusă de specialistul în vocale Christian Herbst de la Universitatea din Viena. A descoperit că aceste „tampoane pentru tors” din țesut conjunctiv din corzile vocale cresc densitatea acestora.

Ceea ce face ca vibrarea să fie mai lentă și să producă sunetul specific torsului, care aduce bucurie stăpânilor de pisici.

Acest studiu contrazice credința larg răspândită că torsul este rezultatul contracțiilor musculare active. Cercetătorii cred că torsul poate fi un comportament aerodinamic pasiv. Continuă automat după ce creierul a trimis un semnal de inițiere.

Vibrațiile de joasă frecvență ale corzilor vocale implicate în tors au fost comparate cu vorbirea guturală la oameni, sugerând că animalele experimentează un mod vocal special cu această caracteristică.

Unele teorii sugerează că torsul indică mulțumire

Pentru a investiga acest fenomen, cercetătorii au scos laringele a opt pisici decedate.

Au aplicat o metodă care a implicat presarea corzilor vocale la un loc și trecerea aerului cald și umidificat prin ele.

Rezultatele au arătat că, fără contracții musculare sau semnale neuronale. Toate cele opt laringe au produs sunete de tors la frecvențe specifice pisicilor domestice, între 25 și 30 Hz.

Chiar dacă această descoperire a arătat că contracția musculară nu este esențială pentru tors. Rămâne un mister de ce pisicile torc.

Unele teorii sugerează că torsul indică mulțumire sau încurajează interacțiunea ulterioară cu oamenii.

Se crede că torsul ar putea avea un rol în mecanismele de vindecare. Studiul deschide noi perspective asupra rolului torsului în sănătatea și bunăstarea pisicilor.

Ar putea contribui la dezvoltarea de tehnologii care imită sunetul torsului, precum dispozitive de calmare pentru pisici sau noi tratamente pentru durere și anxietate, conform decopera.ro.

Etichete: