Sari la conținut
Home » Cum să îți hrănești chinchila? Ce are voie și ce nu are voie să mănânce

Cum să îți hrănești chinchila? Ce are voie și ce nu are voie să mănânce

Ce poți da de mâncare unei Șinșila?

Cum să îți hrănești chinchila? Hrănirea corectă a unui chinchilla este esențială pentru menținerea sănătății și stării de bine a acestuia.

Chinchilele au un sistem digestiv sensibil și trebuie să li se ofere o dietă adecvată pentru a preveni tulburările digestive. Iată câteva sfaturi cu privire la ce pot mânca chinchilele.

Cum să îți hrănești chinchila?

1. Dieta pe bază de pelete: Optați pentru o hrană pe bază de pelete special formulată pentru chinchille, care conține în mod ideal între 16-20% proteine, cu un conținut scăzut de grăsimi (2-4%) și bogată în fibre (15-20%).

Hrana pe bază de pelete oferă cea mai bună asigurare că chinchilla primește nutrienții de care are nevoie. Este important să cumpărați hrana de calitate special destinată chinchillelor.

2. Evitați amestecurile de semințe: Amestecurile pot fi problematice, deoarece chinchilla poate selecta anumite tipuri de semințe și să nu consume toate nutrienții de care are nevoie. Este mai bine să optați pentru hrana pe bază de pelete pentru a asigura o dietă echilibrată.

3. Evitați porumbul: Porumbul poate provoca tulburări digestive și balonare la chinchille din cauza conținutului său ridicat de amidon. Multe hrane comerciale pentru chinchille conțin porumb, așa că citiți cu atenție etichetele și evitați hrana care îl conține.

4. Suplimentarea cu fân: Chiar și cu o dietă pe bază de pelete, chinchilele au nevoie de fân pentru a obține o cantitate suficientă de fibre. Fânul ajută la menținerea sănătății dentare și a sistemului digestiv. Asigurați-vă că oferiți fân proaspăt în fiecare zi și îndepărtați orice fân murdar sau mucegăit la sfârșitul zilei.

Chinchilele pot primi recompense

5. Recompense: Chinchilele pot primi recompense ocazionale, dar acestea trebuie să fie oferite cu moderație. Stafidele și fructele uscate sunt preferate, dar sunt bogate în zahăr, așa că ar trebui să le oferiți cu atenție. Nu oferiți mai mult de 3-4 stafide pe săptămână.

Măceșele sunt o altă opțiune bună de recompensă, deoarece sunt bogate în vitamina C și alte nutrimente. Evitați recompensele comerciale care sunt bogate în zahăr și grăsimi.

6. Apă proaspătă: Asigurați-vă că chinchilla are întotdeauna acces la apă proaspătă și curată.

7. Evitați alimentele periculoase: Chinchilele nu ar trebui să consume alimente precum ciocolata, ceapa, usturoiul, alimente bogate în grăsimi sau zahăr.

8. Monitorizați consumul: Majoritatea chinchilelor consumă între 1-2 linguri de pelete pe zi. Este mai bine să oferiți o cantitate mică de pelete o dată sau de două ori pe zi pentru prospețime.

Asigurați-vă că hrăniți chinchilla cu o dietă echilibrată și sănătoasă și monitorizați cu atenție starea de sănătate și comportamentul acestuia pentru a detecta orice semn de probleme digestive sau de sănătate. Dacă aveți îndoieli cu privire la dieta sau la starea de sănătate a chinchilei, consultați întotdeauna un medic veterinar specializat în animalele exotice, conform e-vet.ro.