Sari la conținut
Home » Cum să curățați și să îngrijiți rănile câinelui sau pisicii dumneavoastră

Cum să curățați și să îngrijiți rănile câinelui sau pisicii dumneavoastră

Vă oferim câteva modalități prin care să curățați și să îngrijiți rănile animalelor de companie, întrucât accidentele se întâmplă, iar, la un moment dat, toți câinii și pisicile se zgârie, se rănesc. Așadar, este important să știți cum să curățați și să îngrijiți aceste răni acasă.

Câinii și pisicile noastre se pricep să se zgârie, să se julească și să se rănească în cele mai puțin potrivite momente. A ști să cureți și să îngrijești rănile simple acasă poate elimina nevoia unei îngrijiri la medicul veterinar.

Ce tipuri de răni pot fi îngrijite la domiciliu?

Rănile superficiale care nu pătrund complet în piele pot fi, în general, tratate la domiciliu, dar chiar și acestea trebuie tratate prompt pentru a evita infecțiile. Rănile provocate de mușcături și înțepături ar trebui curățate și spălate acasă, dar cel mai probabil vor necesita îngrijiri veterinare și antibiotice. Rănile prin înțepătură trebuie lăsate deschise pentru a se scurge; acestea nu trebuie suturate decât în cazul în care înțepătura este însoțită de o lacerație mare.

Curățarea rănii

Pentru a evita contaminarea, părul câinelui sau al pisicii trebuie tuns departe de rană. Cel mai bine este să folosiți o mașină de tuns, nu o foarfecă, deoarece nu doriți să riscați să tăiați pielea.

Pentru ca părul să nu se lipească de rană, întindeți mai întâi pe el un lubrifiant pe bază de apă (nu pe bază de petrol); acesta poate fi ușor șters sau clătit după tundere. Acum puteți spăla rana cu soluție salină sau cu apă.

Ce trebuie evitat

Peroxidul de hidrogen este adesea recomandat pentru îngrijirea rănilor. Cu toate acestea, acesta nu este capabil să facă distincția între celulele bune și cele rele din interiorul rănii. Peroxidul ucide toate celulele, inclusiv celulele albe din sânge care ajută la combaterea infecției.

Acest lucru încetinește vindecarea, făcând ca rana să rămână deschisă mai mult timp și poate duce la mai multe infecții.

Alcoolul este, de asemenea, recomandat în mod obișnuit. Deși este adevărat că alcoolul poate minimiza activitatea germenilor la suprafața rănii, acesta va arde, de asemenea, pielea.

Celulele pielii pot fi deteriorate atunci când sunt puse în contact cu alcoolul, iar umflăturile și mâncărimile care rezultă pot fi interpretate greșit ca simptome inflamatorii. De asemenea, alcoolul aplicat pe răni deschise este extrem de dureros pentru pacient.

Săpunurile și șampoanele care conțin detergenți și parfumuri nu trebuie folosite pentru a curăța rănile deschise.

Clorhexidina diluată este recomandată de mulți medici veterinari pentru a fi folosită ca antiseptic, dar studiile au arătat că aceasta inhibă de fapt vindecarea rănilor și provoacă leziuni celulare în interiorul rănii.

O bacterie rezistentă, Pseudomonas aeruginosa, se poate dezvolta, de asemenea, în rănile tratate cu clorhexidină. Într-un studiu care a comparat utilizarea apei, a soluției saline și a clorhexidinei pentru curățarea rănilor, toate rănile tratate cu clorhexidină au dezvoltat o infecție cu Pseudomonas, în timp ce rănile tratate cu apă și cu soluție salină nu au fost infectate.

Ce se utilizează

Apa sau soluția salină (apă sărată) ar trebui să fie prima alegere pentru curățarea unei răni. Spălarea rănii va spăla resturile și bacteriile. De asemenea, spălarea aplică o presiune ușoară asupra celulelor din jurul rănii, ceea ce stimulează vindecarea prin creșterea fluxului sanguin și aducerea în zonă a globulelor albe și a globulelor roșii purtătoare de oxigen pentru a combate infecția.

Soluția salină sau apa asigură umezeala și curăță rana fără a provoca deteriorarea celulelor. Atunci când este utilizată corect, soluția salină are aceeași compoziție ca și țesutul corporal.

Sfat util

Pentru a face o soluție salină pentru îngrijirea rănilor, adăugați 1⁄2 linguriță de sare la o cană de apă clocotită. Se amestecă pentru a se dizolva și se lasă amestecul să se răcească. Faceți o soluție proaspătă de fiecare dată când doriți să curățați rana.

Soluțiile antiseptice care pot fi aplicate pe rănile superficiale după curățare includ:

Iod diluat, cum ar fi betadina Hamamelis – trebuie doar folosit pe tăieturi superficiale, abraziuni și vânătăi, deoarece poate provoca mai multă inflamație rănilor mai adânci.

Soluții pe bază de plante – o pastă pe bază de plante din ulei de măsline extravirgin amestecat cu flori de gălbenele (calendula) măcinate sau frunze de tătăneasă va ajuta rănile să se vindece și să îndepărteze infecțiile.

Un studiu privind vindecarea rănilor realizat în India a arătat că mierea de Manuka a oferit cele mai bune beneficii antimicrobiene și de vindecare, în timp ce pasta de turmeric a fost pe locul al doilea.

Ambele tratamente au oferit efecte antiinflamatorii; au promovat vindecarea prin formarea de noi vase de sânge și piele pentru a acoperi rana și au scăzut infecțiile bacteriene.

Ori de câte ori animalele de companie se aleg cu câte o rană, primul lucru care trebuie făcut este să stabiliți dacă o puteți îngriji singur sau dacă are nevoie de asistență veterinară. Dacă aveți dubii, apelați la medicul veterinar.

Totuși, dacă este vorba doar de o rană, julitură minoră, urmând sugestiile din acest articol vă asigurați că se va vindeca rapid și corespunzător acasă, astfel că să curățați și să îngrijiți rănile câinelui sau pisicii dumneavoastră nu este un lucru dificil dacă se ține cont de recomandări.