Sanatate & Dresaj

Cum putem să prevenim și să avem grijă de dantura cățelului nostru? Sfaturi utile pentru sănătatea animalului de companie

Cum putem să prevenim și să avem grijă de dantura cățelului nostru? Sfaturi utile pentru sănătatea animalului de companie.

Igiena dentară, importantă atât la om, cât și la patruped!

Se pare că dinții câinilor sunt foarte asemănători cu ai oamenilor, iar asta înseamnă că sunt sensibili, fiind expuși la același gen de probleme ale dentiției. De aceea este important să stabilești pentru câinele tău un regim de igienă orală care trebuie combinat cu controale veterinare periodice și cu o curățare regulată a dinților.
Specialiștii au arătat că trei din patru câini, cu vârsta mai mare de trei ani, suferă de afecțiuni ale cavității orale (gingivită, tartru dentar, paradontoză, etc).

Cauzele care conduc la apariția problemelor dentare sunt multiple:

  • Predispoziții de rasă – efect negativ al încrucișărilor și selecției  controlate a puilor pentru anumite caracteristici , de multe ori în detrimentul stării generale de sănătate,
  • Alimentație – există o multitudine de controverse legate de rolul alimentelor preparate industrial (în special a hranei uscate) în apariția bolilor cavității orale,
  • O igienă orală precară – mulți deținători nu reușesc să ofere o îngrijire regulată și corectă a cavității bucale a câinelui sau a pisicii,

Un aspect puțin cunoscut de proprietari, este faptul că bolile gingivale (în special paradontoza) sau dentare au un răsunet în tot organismul câinelui.

Spre deosebire de oameni, la câini cele mai frecvente afecțiuni ale cavității bucale nu sunt cariile, ci bolile periodontale.

Soluția cea mai potrivită este controlul unui medic veterinar. În cazul tartrului, detartrajul trebuie făcut dacă tartrul s-a format deja. Detartrajul din păcate se poate face doar cu anestezierea animalului, de aceea se recomandă înainte efectuarea unui set de analize complete pentru a vedea statusul fiziologic al animalului. Dacă există infecții se poate recomanda administrarea unor antibiotice pe cale orală, iar local fie spray-uri, fie pastă de dezinfectare, totul pentru a putea rezolva problema cățelului nostru.

Recent Posts

Cum dezvăţăm câinele şi pisica de cerşitul la masă

Cum să rezişti insistenţelor căţelului care nu se mai dezlipeşte de tine în timp ce…

23 de ore ago

Este bine să dăm peşte câinilor şi pisicilor

Este bine să dăm peşte câinilor şi pisicilor. Peștele constituie o sursă excelentă de proteine…

3 zile ago

Cel mai rapid animal terestru din lume, pe cale de dispariție

Cel mai rapid animal terestru din lume, ghepardul, se îndreaptă spre dispariție, potrivit unui studiu…

5 zile ago

Parada Canină ‘Câini de Companie’ la Brașov

Parada Canină ‘Câini de Companie’ la Brașov. Braşovenii și turiștii au fost invitaţi, sâmbătă, să…

5 zile ago

De ce mănâncă iarbă câinele şi pisica? Ce le spune instinctul

De ce mănâncă iarbă câinele şi pisica? Mulţi dintre stăpânii de animale de companie, în…

5 zile ago

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici. Se spune că pisicile sunt mai puțin…

o săptămână ago

Parteneri

  • DOCTORUL ZILEI

  • DOCTORUL ZILEI

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL

  • DOCTORUL ZILEI

  • DOCTORUL ZILEI