Sari la conținut
Home » Cum ne pot îmbolnăvi animalele de companie. Află riscurile și măsurile de prevenție

Cum ne pot îmbolnăvi animalele de companie. Află riscurile și măsurile de prevenție

Cum ne pot îmbolnăvi animalele de companie. Află riscurile și măsurile de prevenție în articolul nostru. Descoperă cum anumite practici și obiceiuri pot expune atât animalele de companie cât și stăpânii lor la riscuri de sănătate.

Animalele de companie, indiferent dacă vorbim despre pisici, câini, păsări sau reptile, aduc multiple beneficii sănătății noastre mentale și fizice, conform numeroaselor studii. Cu toate acestea, este esențial să fim conștienți de potențialele pericole și afecțiuni asociate cu animalele de companie.

Cum ne pot îmbolnăvi animalele de companie

  1. Rabia – Boala Ucigașă Transmisă de la Animal la Om: Unul dintre cele mai grave pericole este rabia, o boală infecțioasă cauzată de virusul rabic, specifică mamiferelor. Transmiterea se realizează prin saliva animalelor infectate, în special prin mușcătură. Simptomele includ febră, furnicături la locul mușcăturii, spasme, agitație, paralizie temporară și confuzie. Rabia este o boală mortală, dar vaccinul antirabic eficient este disponibil pentru cei mușcați de animale suspecte.
  2. Salmonella – Boala Purtată de Reptile: Iubitorii de reptile ar trebui să fie conștienți de salmonella, o bacterie întâlnită în tractul intestinal al acestor animale. Salmonella poate provoca diaree severă, crampe stomacale și febră la oameni. Este esențial să se acorde atenție igienei, în special după ce reptilele au năpârlit, pentru a evita contaminarea.
  3. Toxocariasis – Boala cu Riscuri pentru Vederi: Toxocariasis este o infecție transmisă de viermele rotund prezent în intestinul câinilor și pisicilor. Această boală afectează în special copiii, care pot intra în contact cu obiecte sau suprafețe contaminate cu fecale de animale de companie. Simptomele includ dureri de cap, dureri abdominale, tuse și febră, iar în unele cazuri, poate duce la pierderi permanente ale vederii.

    Papagalul călugăr
  4. Psittacosis – Riscuri cu Papagalii: Papagalii, animale de companie populare, pot transmite Psittacosis, o boală cauzată de bacteria Chlamydia psittaci. Simptomele la oameni variază de la răceală obișnuită la pneumonie severă, în funcție de gradul de infecție.
  5. Pasteurellosis – Probleme Serioase din Zgârietură: Pasteurellosis este o boală bacteriană transmisă de la animale la oameni prin saliva acestora, adesea prin zgârieturi sau mușcături. Netratată, poate duce la meningită, infecții oculare și respiratorii. Este important să fim atenți la comportamentul jucăuș al animalelor de companie.

În concluzie, beneficiile aduse de animalele de companie sunt indiscutabile, dar responsabilitatea stăpânilor include și conștientizarea riscurilor potențiale și adoptarea măsurilor preventive adecvate pentru a menține o relație sănătoasă și fericită cu prietenii noștri necuvântători.