Sari la conținut
Home » Cum ne dăm seama de momentul în care pisoiul nostru devine o pisică adultă?

Cum ne dăm seama de momentul în care pisoiul nostru devine o pisică adultă?

  • de

Cum ne dăm seama de momentul în care pisoiul nostru devine o pisică adultă?

Schimbările prin care va trece pisica ta de-a lungul vieții!

Comportamentul pisicilor poate părea extrem de greu de înțeles, indiferent că vorbim de o pisică de rasă sau că vorbim de o felină adoptată.

Potrivit informațiilor royalcanin.com/ro, o pisică trece printr-o serie de schimbări de-a lungul vieții sale, iar noi trebuie să le observăm și să o ajutăm.

Mica ta felină va trece printr-o serie de schimbări fizice și comportamentale care vor determina, printre alte modificări, și o schimbare a necesităților sale. Una dintre cele mai importante tranziții din viața pisicii tale este aceea de la pisoiul mic și adorabil la o pisică adultă, dar nu mai puțin adorabilă.

Ritmul de creștere în primele șase luni este foarte rapid. După ce au trecut, ritmul de creștere scade considerabil. La vârsta de 12 luni, pisica ta curioasă continuă, probabil, să ți se pară un pui, iar șansele sunt încă extrem de mari ca ea să facă tot felul de pozne. Cu toate acestea, între 9 și 12 luni, mulți pisoi vor fi atins deja dimensiunile unei pisici adulte. La vârsta de un an, se consideră, de regulă, că pisoiul tău a devenit adult.

După un an, pisoiul va deveni o pisică adultă. În această primă etapă a vieții de adult, pisica va fi jucăușă și complet socializată, sănătoasă, cu o blană lucioasă, oase și mușchi puternici și excelente reflexe de vânătoare.

Înțelegerea procesului prin care pisoiul tău devine o pisică adultă înseamnă că îi vei putea oferi sprijinul de care are nevoie în ceea ce privește hrana, comportamentul și viața sa de familie.

Ce putem să facem noi în cadrul acestui proces?

La vârsta de o săptămână, pisoiul își va deschide ochii și va fi alăptat de mamă. Acesta va câștiga în greutate (10 până la 30 g pe zi), deci cântărirea zilnică este esențială pentru monitorizarea sănătății sale. La vârsta de două săptămâni, încep să apară dinții de lapte, și tot atunci,  pisoiul face primele încercări de a se ridica în picioare.

După o lună, pisoiul se va juca în mod activ, ca parte a socializării – fapt foarte important pentru evoluția sa într-o pisică adultă – și poate începe procesul de înțărcare, cu ajutorul unei hrane solide adecvate din punct de vedere nutrițional. După două luni, procesul de înțărcare se va fi încheiat, iar hrănirea pisoiului nu va mai depinde de mama lui.

În primele luni, pisoiul tău crește foarte repede și socializează mult cu mama și frații săi. În această perioadă, creșterea în greutate va fi semnificativă. În jurul vârstei de patru-cinci luni, pisoiul va crește cu 100 g pe săptămână. Acesta va începe, de asemenea, să doarmă mai puțin și să se joace mai mult.

Între trei și șase luni, pisoiul va crește și își va dezvolta nu doar mușchii și oasele, ci și abilitățile sociale. Acesta are nevoie de o hrană cu conținut caloric ridicat, deoarece are nevoie de o cantitate de energie de trei ori mai mare decât o pisică adultă, însă dinții lui de lapte încă nu au fost înlocuiți de cei permanenți, deci trebuie să poată mânca cu ușurință. Va dormi la fel ca o pisică adultă, timp de 13 până la 16 ore in fiecare zi.

Dacă ai motive să crezi că pisoiul tău nu are o evoluție corectă, discută cu medicul veterinar.