Sari la conținut
Home » Cum acceptă câinii prezența unor oameni și a altora nu

Cum acceptă câinii prezența unor oameni și a altora nu

Ce trucuri știe să facă câinele tău? Sursa foto: pexels.com

Cum acceptă câinii prezența unor oameni și a altora nu este o întrebare la care încearcă să găsească răspuns mulți crescători. Sigur ne dorim ca partenerul nostru să ne accepte ușor persoanele apropiate și să țină la distanță persoanele necunoscute. Din păcate, de multe ori, al nostru cățel reacționează exact pe dos. Am găsit câteva explicații publicate de cuteness.

Pentru căței, de la modul în care arătăm, până la tonul vocii şi la modul în care ne comportăm cu cei din jur – toate aceste aspecte fac diferenţa. Şi, aşa cum în cazul oamenilor primele secunde contează, atunci când îşi formează o părere despre celălalt, nici pentru câini lucrurile nu stau deloc diferit.

Cum acceptă câinii prezența unor oameni și a altora nu

Faţa persoanei respective

Deşi poate pentru noi nu este evident, atunci când un câine întâlneşte o persoană nouă alături de care trebuie să petreacă mai mult timp, îi studiază faţa, pentru a-i citi emoţiile.

Şi mai curios de atât este că ei se uită mai mult la partea stângă a feţei, fiind conştienţi parcă de faptul că emoţiile sunt mai bine exprimate acolo, decât în partea dreaptă.

Pentru cei care nu ştiu, emoţiile se exprimă mai uşor pe partea stângă decât pe dreapta, şi asta pentru că partea dreaptă a creierului uman “simte” emoţiile mult mai puternic decât partea stânga care este rece, logică şi analitică; iar partea dreaptă a creierului controlează muşchii din partea stânga a fetei, emoţiile şi stările fiind mult mai expresive pe această parte.

Tot partea dreaptă a creierului este rezervor de configuraţii faciale şi prin urmare le creează mult mai eficient.

Cum acceptă câinii prezența unor oameni și a altora nu. Modul în care acea persoană interacţionează cu ceilalţi oameni

Câinele este foarte atent la modul în care oamenii interacţionează între ei. Aşa că dacă ne întrebăm dacă un câine ne va accepta sau nu, ar trebui să ştim că la baza deciziei va sta modul în care noi ne comportăm în special cu stăpânul lui.

Caine agresiv
Caine agresiv

Un experiment condus de japonezi a demonstrat că patrupezii canini au refuzat să primească mâncare de la subiecții incluşi în experiment care refuzaseră anterior să le ajute stăpânii, atunci când aceştia avuseseră nevoie. În schimb, subiecții care au oferit o mână de ajutor s-au putut apropia mult mai bine de câini, reuşind să le dea mâncare din prima încercare.

Iar această metodă funcţionează şi invers

Câinii evaluează anumite persoane în funcţie de modul în care stăpânii lor se comportă cu ele. Altfel spus, dacă stăpânul vă place, sunt şanse mari să vă placă şi patrupedul. Acest timp de comportament se numeşte referinţă socială, iar oamenii îl adoptă, inconştient, chiar de când sunt în pântec.

Limbajul trupului influențează acceptarea de către câinii a prezenței unor oameni și a altora nu

Câinii sunt capabili să citească mult mai uşor limbajul trupului decât oamenii. Aşa că, dacă ştiţi că patrupezii canini nu sunt pe placul vostru, sunt şanse mari ca ei să îşi dea seama de acest lucru şi să nu vă placă, la rândul lor. Dacă ştiţi, în schimb, că îi iubiţi, comportaţi-vă natural. Vor vedea asta cu siguranţă şi vă vor oferi drept recompensă un comportament afectuos.

Tonul vocii

Poate că reuşiţi să vă apropiaţi de patruped comportându-vă frumos cu el şi cu stăpânul, dar mai sunt câţiva factori de care câinele va ţine cont, atunci când va veni vorba despre a vă iubi sau nu. Printre aceştia se numără tonul vocii.

Câinii au un sistem mult mai bine pus la punct decât oamenii de a descifra intenţiile celorlalţi din tonul vocii, aşa că nu îi putem păcăli: ne simt imediat, din voce!

Mirosul, factor esențial în acceptarea dumneavoastră de către câine

Când vine vorba de mirosuri, familiar e cel mai bun. Un studiu desfăşurat la Universitatea Emory susţine că acea porţiune a creierului asociată cu emoţii pozitive atât la oameni, cât şi la animale, se activează în cazul câinilor mai ales atunci când simt un miros familiar. Aşa că, deşi câinele poate nu vine să vă lingă de prima dată cum intraţi în casă, sunt şanse mari ca a doua sau a treia oară să o facă, dacă v-a plăcut.

Felul câinelui – dreptaci sau stângaci

Aşa cum există şi oameni dreptaci, şi stângaci, există şi câini care îşi folosesc mai mult o lăbuţă, în detrimentul celeilalte.

Aşa că ţineţi minte: dacă patrupedul este stângaci, sunt șanse mai mari să nu vă placă;  şi asta pentru că, în general, câinii stângaci sunt mai predispuşi să dezvolte comportamente agresive faţă de străini.

Şi nu este deloc ilogic, dacă este să ne gândim că partea stângă a corpului este controlată de emisfera dreaptă a creierului, responsabilă în general de stocarea emoţiilor şi amintirilor negative.

Istoria câinelui

Şi locul din care provine câinele este important. Dacă el a fost crescut în adăposturi sau pe străzi, este mai predispus la comportamente negative, lucru deloc de condamnat. Patrupedul cu siguranţă a dezvoltat o fobie faţă de străini, din cauza traumelor prin care a trecut.