Sari la conținut
Home » Cofeina este nocivă pentru pisicuța sau cățelul tău? Ce se întâmplă dacă animalele o ingerează

Cofeina este nocivă pentru pisicuța sau cățelul tău? Ce se întâmplă dacă animalele o ingerează

Animalele de companie ar trebui să stea departe de aceasta, întrucât cofeina este nocivă pentru pisicuța sau cățelul tău. Dacă însă se întâmplă ca acestea să ingereze, în 30 de minute până la o oră, aceasta atinge concentrațiile maxime în sânge, provocând semne de toxicitate clinică.

În această situație trebuie să apelezi imediat medicul veterinar, însă trebuie să știi cateva informații despre animăluțul tău, cum ar fi greutatea, dar și să aproximezi cantitatea de substanță care conținea cofeină și care a fost ingerată, astfel încât specialistul să poată determina cât de gravă este situația în care se află animalul de companie.

Simptomele depind de mărimea animalului și de cantitatea de cofeină ingerată

În acest caz, animalele noastre de companie manifestă reacții asemănătoare cu ale oamenilor în ceea ce privește cofeina, întrucât aceasta le crează o stare de neliniște. Pisicile sau câinii devin nervoși, iar inima înepe să le bată mai tare.

Însă, animalele au o greutate mult mai mică decât a noastră, astfel că o cantitate mică de cofeină ingerată la poate provoca probleme mari, care pot duce la spitalizare costisitoare sau chiar la deces.

Care sunt simptomele consumului de cofeină la câini și pisici?

Cofeina este nocivă pentru pisicuța sau cățelul tău, fiindcă aceasta le poate provoca: agitație, neliniște, hiperativitate, vărsături, gâfâit, iar pe măsură ce toxicitatea avansează, animalele pot manifesta, totodată, tremurături ale corpului și convulsii. Aceste simptome se pot manifesta după 30-60 de minute de la consum,

De asemenea, stăpânii pot simți că inima animăluțului poate avea bătăi neregulate sau foarte rapide, care ar putea cauza decesul. Semnele clinice pot dura 6-12 ore sau mai mult, in functie de doza de cofeina ingerata, potrivit e-vet.ro.

Ce cantitate de cofeină există în diverse băuturi sau produse?

  • cafeaua preparata contine aproximativ 95 -165 mg de cofeina
  • ceaiul negru contine 25 – 48 mg de cofeina
  • Cola contine 24-46 mg de cofeina
  • bautura energizanta contine 27-164 mg cofeina
  • o singura tableta de cofeina contine de obicei 200 mg de stimulant

De 14 mg de cofeină per kilogram este nevoie pentru a cauza neliniște sau agitație la câini și pisici, iar o cantitate mai mare, cum ar fi 23-27 miligrame per kg de greutate corporală, pot duce la cardiotoxicitate. Astfel că, o tabletă de cofeină este extrem de periculoasă pentru un animal de companie de 8 kg.