Sari la conținut
Home » Cercetătorii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește îngrijirea dentară a pisicilor. Aceasta este adesea neglijată. Problemele dentare care pot să apară

Cercetătorii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește îngrijirea dentară a pisicilor. Aceasta este adesea neglijată. Problemele dentare care pot să apară

demența la pisici; sursă foto: Cauta.vet

Îngrijirea dentară a pisicilor este adesea neglijată, astfel că 80% dintre pisicile care au cel puțin trei ani sunt afectate de un fel de boală parodontală, conform unui studiu realizat de Asociația Americană de Stomatologie Veterinară.

O examinare dentară la controlul anual de sănătate al pisicii dumneavoastră, împreună cu stabilirea unei rutine regulate de periaj dentar acasă, pot contribui în mare măsură la evaluarea și minimizarea problemelor.

Deși există unele probleme care pot fi descoperite doar cu ajutorul razelor X sau al unei examinări mai amănunțite pe care pisica dvs. o va primi în timpul controlului anual de sănătate, există câteva semnale de alarmă la care trebuie să fiți atenți zi de zi.

Programați imediat o vizită la medicul veterinar dacă observați oricare dintre aceste simptome, deoarece acestea pot indica sau conduce la probleme grave, cum ar fi gingivita, boala parodontală, boala renală sau stomatita.

Respirație urât mirositoare

Probabil că respirația pisicii tale nu miroase grozav, dar nu ar trebui să fie ofensatoare. Mirosul anormal de puternic poate indica probleme digestive sau o problemă cu gingiile pisicii dumneavoastră, cum ar fi gingivita.

Gingii inflamate

Gingiile umflate pot fi foarte dureroase pentru pisica dumneavoastră, putând chiar să o facă incapabilă să mănânce sau să se îngrijească. Lăsate netratate, gingiile inflamate pot duce la boli ale gingiilor și la pierderea dinților.

Gingii palide sau roșii

O pisică sănătoasă va avea gingiile roz. Gingiile palide ar putea indica anemie sau deshidratare. Gingiile roșii reprezintă adesea inflamații și pot indica o boală parodontală.

Salivarea excesivă

Un pic de salivă nu este nimic îngrijorător, dar salivarea excesivă poate fi un indicator al mai multor probleme bucale, cum ar fi abcesul dentar, boli ale gingiilor sau un ulcer.

Atingerea excesivă la gură

Dacă pisica ta se pipăie excesiv la gură, ia-o ca pe un semn că simte un fel de iritație orală.

Dinți slăbiți, sparți sau crăpați

Dinții slăbiți, sparți sau crăpați pot fi dureroși pentru pisica dumneavoastră și pot duce la infecții dacă nu sunt tratați imediat.

Placă

Când placa se întărește, se transformă în tartru, care poate provoca gingivită. Atât placa cât și tartrul pot găzdui bacterii, care pot ataca dinții, gingiile și oasele pisicii dumneavoastră. Puteți îndepărta placa bacteriană cu periajul regulat al dinților, dar va fi necesară o curățare dentară profesională odată ce placa s-a transformat în tartru.

Sângerare

Aproape toate sângerările reprezintă un motiv pentru o vizită la medicul veterinar, iar o sângerare a gurii nu face excepție. Sângele din gura pisicii dumneavoastră ar putea indica o serie de probleme, cum ar fi boala parodontală, un abces la nivelul dintelui sau o tumoare.

Umflături sau excrescențe

Umflăturile sau excrescențele pot fi benigne sau grave. Singurul mod în care veți ști cu siguranță este să vă consultați medicul veterinar, care va efectua probabil o biopsie sau alte teste.

Îngrijirea dentară a pisicilor are un rol benefic asupra sănătății pisicii dumneavoastră, cu siguranță, poate evita multe dintre problemele prezentate mai sus, dacă aceasta este efectuată cu regularitate și în mod corespunzător.