Sari la conținut
Home » Cele mai rare culori de ochi la pisici. Are mâțul tău una din ele?

Cele mai rare culori de ochi la pisici. Are mâțul tău una din ele?

Pisica mănâncă plastic; sursă foto: lovetoknowpets.com

Cele mai rare culori de ochi la pisici. Există mai multe culori diferite ale ochilor pisicilor, care sunt determinate de cantitatea de melanină din ADN-ul pisicilor, transmisă de mama și tatăl lor.

Culoarea ochilor unei pisici, ca și culoarea blănii, este adesea ereditară.

Ați auzit povestea bătrânească potrivit căreia hrănirea pisicii cu pește determină schimbarea culorii ochilor? Ei bine, acest lucru este fals.

Puii de pisică au întotdeauna ochii albaștri, dar culoarea adultă se dezvoltă la aproximativ șase-șapte săptămâni.

Până la vârsta de douăsprezece săptămâni, culoarea finală a ochilor unei pisici va fi complet dezvoltată.

Cele mai rare culori de ochi: Galben/Albăstrui

pisica snowshoe; sursă foto: rover.com
O pisica snowshoe cu ochii de culoare albastră

Cea mai frecventă culoare a ochilor pisicilor este galben/albăstrui, urmată de ochii de culoare aluniță.

Pisicile cu ochi albaștri nu au de fapt melanină în iris. Ochii albaștri sunt de fapt limpezi, dar culoarea albastră se vede din cauza luminii care se reflectă în jurul laturilor curbate ale irisului lor.

Ochii albaștri sunt, de asemenea, mai frecvenți la pisicile albe.

Portocaliu

Dacă pisica dvs. are ochii portocalii, există o șansă ca aceasta să fie descendenta unei rase dezvoltate de britanici.

Aceștia doreau o culoare a ochilor care să iasă în evidență în relief viu față de orice culoare a blănii. Maine Coonii pot avea adesea ochi portocalii.

Cuprul

Cuprul este cea mai închisă culoare de ochi pe care o veți vedea la pisici. Ochii lor vor fi maro deschis cu tonuri de roșu și portocaliu.

Uneori pot exista pete de galben, verde sau portocaliu. Aceasta este o culoare mai rară decât altele și, deși se poate distinge de portocaliu, este la fel de neobișnuită.

Culori diferite

Pisica cu ochi colorati, Sursa foto zoonet.com
Pisica cu heterocromia și ochii colorați

Și apoi avem pisici cu doi ochi de culori diferite, cunoscute și sub numele de heterocromia iridium, care se referă la faptul că fiecare iris este de o culoare diferită.

Acest lucru poate fi moștenit, congenital sau cauza unui accident sau a unei leziuni.

Dicromatică

Cea mai rară culorare a ochilor la o pisică este cea dicromatică, în care ochii vor avea o combinație de două culori distincte în ambii ochi.

Aceasta este cauzată de faptul că pisica are niveluri diferite de melanină în secțiuni distincte ale irisului. Uneori, ochii vor avea un oval distinct de o culoare în apropierea pupilei, care apoi se estompează într-o altă culoare.

Alteori, culorile vor fi împărțite în secțiuni. Astfel, un sfert sau jumătate din ochi va fi de o culoare, iar secțiunea rămasă va fi de o culoare diferită, potrivit pvhsociety.

Oricare ar fi culoarea ochilor pisicii dumneavoastră, aceasta este absolut perfectă!  Combinația dintre culoarea ochilor, culoarea blănii și personalitatea fiecărei pisici este cea care ne face să o iubim, indiferent de ce culoare are!

Etichete: