Sari la conținut
Home » Cele mai populare specii de pisici tigrate

Cele mai populare specii de pisici tigrate

Pisicile tigrate sau, mai simplu spus, felinele cu dungi, sunt deosebit de populare în rândul iubitorilor de feline. Acesta este un model natural de blană a pisicilor sălbatice. Pisica de pădure europeană, pisica de Pallas și pisica de stuf au acest model de blană. Această caracteristică este consacrată și pentru unele rase domestice.

Pisicile cu dungi păstrează caracteristicile din sălbăticie

Pisicile cu dungi pot avea diferite modele și desene, precum și diferite nuanțe de blană. Unele au o blană asemănătoare cu cea a tigrilor, altele cu cea a leoparzilor, iar altele au un model mixt de blană. Unele specii de pisici tigru au rămas să trăiască în sălbăticie, dar cea mai mare parte a fost domesticită cu mult timp în urmă. Există, de asemenea, rase create în mod artificial, care sunt destul de scumpe. Acestea, la fel ca și câinii pot să stea cuminți în cușcă.

Există trei subspecii principale de felină sălbatică dungată. Cea tigrul nordic, originar din Brazilia, Venezuela. Tigru sudic, întâlnit în principal în Brazilia, Paraguay, Argentina și Uruguay. Unii fani ai animalelor exotice încearcă să aibă acasă pisici sălbatice precum servalul și ocelotul, dar cel mai neobișnuit aspect îl posedă rasa oncilla.

Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece, spre deosebire de alte pisici, rasa oncilla nu are 38 de cromozomi, ci 36. Îi place viața activă pe timp de noapte, dar în timpul zilei încearcă să stea pe suprafețe ridicate, de unde poate evalua situația și să o țină sub control. Dacă alegeți ca animal de companie o astfel de rasă este bine să știți că nu veți crește o pisică drăguță, îmblânzită și pufoasă dintr-o oncilă.

De obicei, rasele de pisici tigrate oncila trebuie ținute într-o cușcă mare. Populația lor nu este mare, oncila este considerată o specie vulnerabilă și este inclusă în convenția comercială CITES, așa că nu este ușor să cumpărați una. Există, de asemenea, unele specii foarte neobișnuite care pot deveni un motiv de mândrie pentru proprietari, cum ar fi tigrii în miniatură, bengalezii și alte pisici tigrate.

Cele mai populare specii. Tipuri de blăniță întâlnite la rase de pisici tigrate

Clasic: este ușor de recunoscut la pisicile cu părul scurt, după spiralele care se termină într-o țintă pe una din părțile corpului

Mackerel: de obicei, tiparul este întâlnit la pisicile de culoare mai închisă, unde blănița are inele dungate, dungi continue sau întrerupte, pete rulând în linii de-a lungul burții.

Pătată: se întâlnește cel mai adesea la pisicile care seamănă cu felinele din sălbăticie, cu blana pătată și constituția foarte atletică (ex: pisica Ocicat)

Agouti: este tiparul caracterizat de combinația de culori negru și galben. Cea mai reprezentativă este pisica din rasa Abissiniană.

 

Toigerii sunt o specie de pisică dungată extrem de populară. Aceste animale destul de mari, în funcție de sex, cântăresc între 5 și 7 kilograme, au un corp musculos, un bot lung cu un nas grosier și urechi destul de mici. Culoarea acesteia este asemănătoare cu cea a unui tigru. Toigerii sunt foarte atașați de stăpânii lor, le plac copiii și alte animale și încearcă să socializeze cât mai mult posibil cu membrii familiei.

Toigerii
Toigerii

Pisica Bengal se numără, de asemenea, printre cele mai blânde animale domestice din această categorie de pisici. Membrele posterioare ale pisicii sunt puțin mai lungi decât labele din față, așa că acestea seamănă bine cu leoparzii. Spre deosebire de tigri, blana lor poate avea nu numai dungi, ci și pete. Blana este de culoare aurie, ciocolatie sau nuanțe de tranziție, iar labele și vârful cozii sunt negre. Greutatea medie a unei pisici Bengal este de 5-7 kilograme.

Bengal
Bengal

Mau egiptean face parte din cele mai inedite rase de pisici tigrate. Pisicile din această rasă au un corp alungit și grațios și adoră să se joace, așa că va trebui să vă faceți provizii de jucării pentru a întreține aceste animale active. În ciuda acestei dispoziții pline de viață, a sociabilității și a dragostei pentru vânătoare, sunt adesea predispuși la boli. Sunt animale mari, superbe, cu corpuri alungite și subțiri, ușor disproporționate.

Aceasta pisica cu pete surprinzatoare poate atinge o viteza de pana la 48 km/ora si prezinta o capacitate extraordinara de a face sarituri. Isi are originea in Egipt, fiind probabil descendenta pisicii africane salbatice, fiind singura pisica domestica cu model de blana patat natural.

Oamenii au inceput sa imperecheze in mod selectiv aceste pisici in anii 1950, rezultand o pisica de talie medie cu musculatura dezvoltata, cu o greutate cuprinsa intre 3 si 4 kg, cu cap triunghiular si ochi migdalati de culoarea agrisei verzi, avand o expresie a fetei oarecum de ingrijorare.

Pisicile din rasa Mau Egiptean sunt blande si rezervate. Isi adora stapanii si doresc atentie si afectiune din partea lor, dar sunt mai precaute fata de alti oameni. Socializarea timpurie si consecventa este esentiala, mai ales daca planuiti sa participati cu pisica la expozitii sau sa calatoriti alaturi de aceasta. Altfel, poate fi speriata usor de zgomote sau evenimente neasteptate.

Ca orice pisica, Mau Egiptean este un animal atletic, caruia ii place sa se catere, inclusiv pe umarul dvs., si sa alerge dupa jucarii. Este o pisica inteligenta si atenta, care invata rapid sa deschida usi si sertare pentru a obtine ceea ce isi doreste, de obicei jucaria sau recompensa preferata. Pisicile Mau isi comunica placerea sau entuziasmul pendulandu-si coada si framantandu-si pernutele, sau conversand cu dvs. cu o voce melodioasa care pare sa chicoteasca.
Periati saptamanal blana pisicilor din rasa Mau Egiptean pentru a le-o mentine lucioasa si sanatoasa. Singurele aspecte de care trebuie sa va mai ingrijiti sunt reprezentate de taierea periodica a unghiilor si de toaletarea ocazionala a urechilor.
Pisicile Mau Egiptean sunt foarte potrivite pentru orice camin cu oameni iubitori, care le ingrijesc. Tineti-le la interior pentru a le proteja de masini, de boli contagioase transmisibile de catre alte pisici si de atacuri din partea altor animale.

Mau Egiptean

Abyssinian. Se spune că această rasă de pisică este descendenta directă a pisicilor sacre venerate de egiptenii antici. Într-adevăr, dacă privești o pictură murală sau o sculptură din acea epocă reprezentând o pisică vei observa o asemănare izbitoare. Totuși, originea pisicii Abyssinian nu a fost demonstrată niciodată, așa că teoria de mai sus rămâne la nivel de legendă. Suplă, grațioasă, cu o ținută regească, Abyssinian are păr de lungime medie, un cap conic, urechi mari, ascuțite, ochi mari, migdalați, verzi sau aurii (se spune că femeile își conturau ochii după modelul ochilor acestor pisici). Modelul blănii este tărcat sau agouti, caracterizat prin benzi alternante de culoare pe lungimea firului de păr (o alternanță echilibrată între închis și deschis). Patru culori pot fi întâlnite la această rasă: iepure (ruddy), sorrel (roib), albastra si bej, dintre toate cel mai frecvent întâlnită fiind ruddy.

Abyssinian

American Bobtail. Rasă relativ nouă, apărută prin anii 1960 în urma unui mix dintre o pisică domestică și o pisică sălbatică, pisica American Bobtail se diferențiază de restul pisicilor în primul rând prin coada neobișnuit de mică. Existentă astăzi într-o varietate bogată de culori și dimensiuni, American Bobtail are o blană relativ ciufulită lungă sau de lungime medie, picioarele din spate puțin mai lungi decât cele din față iar lăbuțele voluminoase și rotunde prevăzute cu pernițe. Aceasta este una dintre cele mai afectuoase rase de pisici tigrate, adorând să se țină, asemenea căinilor, tot timpul după stăpânii lor. Acestei pisici i se mai spune, de altfel, și câinele cu corp de pisică.

American Bobtail

Ocicat. Numită astfel, se pare, după o felină de mici dimensiuni din America de Sus (ocelot), această rasă de pisică tărcată a apărut tot prin anii 1960, ca American Bobtail, din încrușișarea raselor Siameză, Abisiniană și American Shorthair. Singura pisică domestică cu pete, Ocicat este o felină cu aspect atletic, cu corp acoperit cu o blană cu păr scurt și des, cu textură catifelată (culorile întâlnite la această pisică sunt maroniu, ciocolatiu, argintiu. Sensibilă și atentă, foarte jucăușă dar și foarte sonoră, Ocicat este și una din puținele pisici care nu se tem de apă.

Ocicat

American Wirehair Birmaneză Originară din statul New York și apărută, ca multe ale rase de pisici, din mutații naturale spontane, American Wirehair Birmaneză este unică printre felinele domestice. Cu o blană densă și fragilă, de diferite culori și modele, în care fiecare fir de păr este cârlionțat sau îndoit, această pisică are mustăți cârlionțate, corp de dimensiuni medii, musculos, cap rotund și ochi mari. Afectuoasă și foarte prietenoasă, American Wirehair Birmaneză este și foarte inteligentă, ușor de dresat și dornică să învețe lucruri noi.

Este o rasă sociabilă, comunicativă, care se adaptează repede oricăror condiții. Specialiștii o recomandă familiilor care sunt active și au copii. Este un animal înțelegător, care nu suportă să fie însă chinuită. Stă să fie mângâiată și alintată, îi place să se joace și poate fid resată foarte ușor. Are nevoie de o îngrijire specială a blănii datorită părului sârmos. Nu se periază iar părul este îndepărtat prin baie. În urmă cu 15 ani, existau în lume doar 39 de animale din rasa American Whirehair. Această rasă se maturiează greu, după vârsta de 3-4 ani.

Rasa de pisici American Wirehair a apărut, după cum sugerează și numele, în Statele Unite ale Americii. Mai exact, în New York-ul anilor 1960, după ce un crescător a profitat de o mutație cu care a făcut încrucișări ani de-a rândul. Pentru obținerea rasei din zilele noastre s-a folosit inclusiv American Shorthair, de aici și asemănarea dintre cele două animale
American Wirehair

Norvegiana de pădure. Una dintre cele mai vechi rase de pisici din lume, ce a apărut și evoluat în ținuturile reci din nordul Europei, Norvegiana de pădure este o pisică cu blana bogată, cu o personalitate blândă si iubitoare. Robuste, musculoase, felinele acestei rase de pisici tigrate (devenite astfel datorită climei reci din Sacndinavia) sunt cunoscute și ca niște vânători iscusiți, abilități exersate încă de pe vremea când acestea îi însoțeau pe vichingi în călătoriile lor cu corăbiile pe mările nordului (unde aveau rol de deratizare). Prietenoasă, echilibrată, liniștită, Norvegiana de pădure este mai tot timpul veselă aducând bună dispoziție oricui se află în preajma ei.

Norvegiana