Sari la conținut
Home » Ce spune legea în privința transportării animalelor cu trenul

Ce spune legea în privința transportării animalelor cu trenul

Ce spune legea în privința transportării animalelor cu trenul. Adesea, persoanele care au dorit să călătorească cu animalele lor de companie cu CFR Călători s-au confruntat cu întrebări privind posibilitatea de a face acest lucru. Într-o încercare de a elimina confuziile, compania a furnizat clarificări și a explicat excepțiile de la regulile existente proprietarilor.

De regulă, în trenurile CFR Călători, este interzis transportul animalelor, păsărilor, reptilelor sau insectelor vii. Cu toate acestea, există unele excepții pentru anumite mamifere, care pot fi transportate doar în vagoanele de clasa a doua, cu condiția ca niciun pasager să nu exprime obiecții în acest sens.

  • Câinii de talie mică, pisicile și animalele mici ținute în brațe, păsări mici în colivii
  • Câinii care au botniță și sunt ţinuţi în lesă pe podeaua vagonului, în compartiment.

Conform informațiilor furnizate de CFR Călători, sunt permise în trenuri următoarele animale de companie: câinii mici, pisicile și alte animale mici ținute în brațe, precum și păsările mici în colivii.

De asemenea, câinii care sunt încăpățânați și sunt ținuți în lesă sunt acceptați în compartimentele trenurilor.

„Dacă ceilalți călători obiectează, personalul de tren va îndruma călătorul, proprietar al animalului de companie (câine, pisică) împreună cu acesta, în alte compartimente sau la capătul culoarului. În cazuri deosebite și bine justificate, personalul de tren poate interzice călătoria cu aceste animale.

Călătorul, proprietar al animalului de companie, este obligat să menţină curăţenia pe toată durata călătoriei, având asupra sa materiale de igienizare, în caz contrar va fi tratat conform reglementărilor legale în vigoare”, potrivit CFR.
Nu se percepe nicio taxă pentru transportul câinilor de talie mică, pisicilor și altor animale mici ținute în brațe, precum și pentru păsările mici în colivii.

Pentru a călători cu un câine de talie medie sau mare, este necesar să achiziționați un bilet special, care costă echivalentul a jumătate din prețul unui bilet CFR Călători la clasa a doua. Dacă nu aveți un bilet valabil pentru câine, va trebui să achitați prețul integral al unui bilet CFR Călători.

Ce spune legea privind tarifele de transport. Costuri transportării animalelor cu trenul

Câinii de talie mică, pisicile și animalele mici ținute în brațe, precum și păsările mici în colivii se pot transporta, fără plată.

Tariful de transport al unui câine de talie medie sau mare, se încasează prin emiterea unui bilet în valoare de 50% din tariful tren Regio, clasa a 2-a, pentru un adult, pe acelaşi parcurs.

Pentru un câine care este transportat în vagoanele de călători fără a se prezenta biletul de călătorie, se eliberează bilet de călătorie eliberat în tren la tarif integral de taxare în tren, corespunzător rangului trenului şi distanţei kilometrice pe care circulă călătorul, proprietar al câinelui.

 

Conform regulamentului CFR Călători, dacă ceilalți călători obiectează, personalul de tren va îndruma călătorul, proprietar al animalului de companie (câine, pisică) împreună cu acesta, în alte compartimente sau la capătul culoarului.

Acesta reglementare ne aduce aminte de inegalabilul I.L. Caragiale și sceneta ”Bubico

Sceneta “Bubico” de I.L. Caragiale

Dl.: – Sarut mana , doamna !

D-na: – Buna ziua ! (catre Bubico) Bubi, stai linistit , dragule !
Dl.: – Norocul meu! Lua-l-ar dracu’ de javra!
 D-na il acopera pe Bubico.
D-na: – Bubi, stai linistit , dragule !
Dl.(in gand ): – Lovi-l-ar jigaria, potaia dracului ! N-am vazut de cand sunt o javra maiscarboasa . De-as putea, i-as rupe gatul ! Cat ma enerveaza !(catre d-na) – Frumos catel aveti doamna, dar cam rau .
D-na: – As, nu-I rau deloc , pana va cunoaste. De-ati sti ce cuminte si loial este… Sidestept….Ei bine, e ca un om, frate! Doar ca nu vorbeste . (catre Bubico) Unde-I Bubi? Nu e Bubi! Sa-i dea mami baietelului un cub de zaharel? Bubi!
Dl. (in gand ): – Nenorocitul !
 D-na incearca sa i-l dea pe Bubico.
Dl.: – Doamna, nu, tineti-l , sa nu se repeada la mine ! Eu sunt fricos si… nu stiu ce as facede frica!
D-na: – Aaaa, cum asa ? Noi suntem baieti cuminti si educati, nu ca Bismarck.
Dl.:– Ha ? Cine ?
D-na: – Bismarck, al ofiterului Papadopolinei. (catre Bubico) Cui ii place zaharelul ?!
Dl. (in gand ): – Lovi-l-ar hingherii! Vede-l-as la.. jigarie indracita ! (catare doamna) – Doamna, ziceati de Bismarck al….
D-na: – Al ofiterului Papadopolinei .
Dl.: – Cine-I Bismarck ?
D-na: – Un dulau . Un caine de curte. Era sa mi-l omoare pe Bubico! Papadopolina are ocatelusa, Zambilica, extrem de frumoasa! Locuieste langa mine. Suntem prietene . Sidumnealui …. o cam place… Craiul mamei ! Tampita de menajera, o dobitoaca! I-am spuscand l-a scos afara, ca nu stii ce curat este : “ Fii atenta, sa nu se duca iar la Papadopolinaca-l omoara Bismarck”, dulaul ofiterului care sade cu chirie la ea.
Dl.: – Na, dracia dracului !
D-na i-l da pe Bubico domnului.
Dl.: – Doamna, nu, nu, eu sunt fricos si nu stiu ce as face de frica !
D-na: – Aaa, cum asa! Bubi vrea sa va fie prieten , nu observi ?
Dl.:– Aaaa, ura ! Bubi! Cutu, cutu, frumosule …!
D-na: – Uite, vezi? V-ati imprietenit ! Bubi, il iubesti pe domnul? Da?
Dl.: – Bineinteles, doamna! Cainele simte. ( in gand ) Ah, javra, vede-te-as manusi! (catredoamna) Doamna, nu observati? Aici este prea cald! Nu este bine pentru catel. Mai binedeschid fereastra