Sari la conținut
Home » Ce se va întâmpla cu liliecii din Romania în plină molimă? Anunț oficial

Ce se va întâmpla cu liliecii din Romania în plină molimă? Anunț oficial

Cel mai mare liliac din lume

Ce se va întâmpla cu liliecii din Romania în plină molimă? Coloniile de lilieci din zona transfrontalieră ce cuprinde România, Ucraina, Slovacia şi Ungaria vor fi inventariate şi protejate de către o asociaţie din Satu Mare.”Obiectivul general al proiectului BAT 4 MAN este de a sprijini utilizarea durabilă a mediului în regiunile transfrontaliere din Ungaria, Slovacia, România şi Ucraina prin protecţia liliecilor în cadrul acţiunilor de conservare activă, campanii de conştientizare a publicului şi distribuirea practicilor bune, pentru comunităţile locale. Proiectului i se potriveşte scopul programului şi al obiectivelor printr-o cooperare transfrontalieră eficientă a partenerilor, care iniţiază progrese în domeniile dificultăţilor de mediu existente şi sprijină conservarea şi utilizarea durabilă a valorilor naturale comune în zona transfrontalieră”, precizează sursa citată.

Ce se va întâmpla cu liliecii din Romania în plină molimă? Dispariţia unor specii de lilieci va prevedea pierderi ecologice enorme

Potrivit asociaţiei E-Consult, proiectul a fost demarat din cauza unei atitudini negative a unui grup mare de localnici din zona transfrontalieră faţă de lilieci.”Acest proiect a luat naştere din cauza unei atitudini negative a unui grup mare de localnici din zona transfrontalieră faţă de lilieci. Acest lucru poate duce la degradarea surselor naturale, răsturnând durabilitatea ecosistemului în teritoriile vizate Ungariei, României, Slovaciei şi Ucrainei. Liliecii sunt elementul cheie al ecosistemului, deoarece sunt direct responsabili de combaterea dăunătorilor agricoli (consumând insecte). Datorită miturilor şi poveştilor create de oameni, liliecii devin subiectele prejudecăţilor. Dispariţia unor specii de lilieci va prevedea pierderi ecologice enorme şi o scară largă de tulburări a ecosistemului”, se arată în comunicat.Mai mult, printre obiectivele proiectului se numără şi realizarea de adăposturi alternative pentru lilieci.”Acest proiect se va concentra pe protecţia liliecilor din regiunea vizată, prin acţiuni concrete de conservare precum: evaluarea adecvată a populaţiilor de lilieci pe cale de dispariţie, crearea unor adăposturi alternative pentru colonii de lilieci (de ex. scorburi artificiale). De asemenea, se va concentra pe protecţia valorilor culturale, cum ar fi protecţia obiectelor religioase din biserici (curăţarea bisericilor de guano). Vor fi realizate activităţi de conştientizare a publicului larg, precum: o expoziţie mobilă, ateliere de pregătire a căsuţelor pentru lilieci cu localnici şi un film documentar despre proiect şi lilieci. Rezultatele vor fi diseminate prin tipărirea materialelor (un ghid privind bunele practici legate de lilieci şi un caiet de lucru pentru copii), prin pagina web şi social media şi prin amplasarea unor panouri de avertizare”.