Sari la conținut
Home » Ce probleme nutriționale sunt cel mai des întâlnite la câini?

Ce probleme nutriționale sunt cel mai des întâlnite la câini?

Ce probleme nutriționale sunt cel mai des întâlnite la câini?

Ce probleme nutriționale sunt cel mai des întâlnite la câini? Este crucial ca animalele de companie să primească o nutriție adecvată pentru a-și menține starea de sănătate și bunăstarea generală.

Din păcate, există numeroase probleme de nutriție cu care se confruntă animalele de companie. Iar proprietarii trebuie să le înțeleagă pentru a lua decizii informate cu privire la dieta și sănătatea acestora.

Ce probleme nutriționale sunt cel mai des întâlnite la câini?

Obezitatea este o afecțiune comună la câini și pisici, adesea cauzată de alimentația excesivă, lipsa exercițiilor fizice sau hrana de proastă calitate. Această problemă poate duce la apariția sau agravarea altor afecțiuni, cum ar fi:

  • Diabetul de tip 2 – excesul de grăsime poate afecta funcționarea insulinei, provocând rezistență la insulină. Aceasta duce la dificultatea celulelor de a prelua glucoza, iar pancreasul reacționează prin secreția crescută de insulină. Aceasta poate duce la dereglarea metabolismului și consecințe grave dacă nu se intervine medical.
  • Problemele articulare – obezitatea poate duce la afecțiuni ale articulațiilor, mai ales în cazul celor care suportă greutatea crescută.
  • Probleme cardiace – excesul de greutate pune presiune asupra inimii, crescând riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral (AVC).
  • Dificultăți respiratorii – grăsimea în exces în torace și abdomen poate comprima spațiul necesar pentru ca plămânii să se expandeze corect. Provoacă respirație superficială și scăderea aportului de oxigen.

Malnutriția poate duce la probleme ale pielii și blănii

Malnutriția poate apărea din cauza unei alimentații inadecvate sau dezechilibrate. Cauzele pot fi hrana de proastă calitate sau o dietă necorespunzătoare, care nu răspunde nevoilor specifice ale animalului în funcție de specie, vârstă, rasă și alți factori medicali. Malnutriția poate duce la:

  • Creșterea deficitară
  • Slăbirea sistemului imunitar – lipsa proteinelor, vitaminelor și mineralelor esențiale poate afecta funcționarea corectă a celulelor sistemului imunitar, predispunând la infecții și alte probleme de sănătate.
  • Probleme ale pielii și blănii – malnutriția poate duce la probleme ale pielii și blănii, cum ar fi uscăciunea, pierderea părului și vindecarea lentă a rănilor.

Tulburările digestive, cum ar fi diareea, constipația și vărsăturile, pot afecta absorbția corectă a nutrienților din alimente. Aceste probleme pot fi cauzate de intoleranțe alimentare, infecții sau alte afecțiuni medicale subiacente.

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează greșit la o proteină

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează greșit la o proteină din alimente. Aceasta poate cauza o gamă largă de simptome, inclusiv iritații ale pielii, probleme digestive și respiratorii.

Animalele de companie pot dezvolta alergii la o varietate de alimente, cum ar fi carne de vită, lactate, grâu, pui, ouă, soia și porumb. Aceste alergii pot provoca mâncărimi, roșeață, leziuni cutanate, tulburări digestive și disconfort abdominal.

Alergiile alimentare pot apărea la animale de companie de orice vârstă, dar sunt mai comune la cele mai tinere.

Este esențial să consulți un medic veterinar pentru a aborda problemele de nutriție și a oferi o dietă corespunzătoare animalului tău, conform veterinarladomiciliu.ro.