Sari la conținut
Home » Ce fac dacă pisica mea se intoxică cu plumb?

Ce fac dacă pisica mea se intoxică cu plumb?

Ai sterilizat pisica?

Ce fac dacă pisica mea se intoxică cu plumb? Intoxicația cu plumb la pisici este o afecțiune medicală cauzată de nivelurile crescute de plumb metalic din sânge. Plumbul are capacitatea de a perturba și deteriora funcțiile normale ale celulelor și poate afecta mai multe sisteme din organism.

Una dintre modalitățile prin care plumbul poate afecta organismul este dislocarea și înlocuirea calciului și zincului, ambele fiind importante pentru metabolismul celular normal. Intoxicația cu plumb poate duce la deces la pisici dacă nu este tratată prompt.

Ce fac dacă pisica mea se intoxică cu plumb?

Din fericire, intoxicația cu plumb nu este frecventă la pisici, mai ales în comparație cu câinii. Simptome și Tipuri Simptomele intoxicației cu plumb se referă în principal la sistemul gastrointestinal și la sistemul nervos central.

Unele dintre cele mai comune simptome includ:

  • Vărsături
  • Diaree
  • Letargie
  • Scăderea apetitului
  • Durere abdominală
  • Regurgitare (din cauza megaesofagului)
  • Slăbiciune
  • Isterie (panică și anxietate)
  • Orbire
  • Anomalii vestibulare, inclusiv nistagmus și ataxie, ca și cum pisica ar fi amețită

Cauze Intoxicația cu plumb apare în urma ingestiei de plumb, iar sursele pot include vopsea pe bază de plumb, baterii auto, materiale de lipit, conducte de plumb, lubrifianți, folie de plumb, mingi de golf sau orice alt material care conține plumb.

Cele mai comune surse de plumb sunt vopseaua pe bază de plumb și solul contaminat cu plumb. Apa contaminată cu plumb poate, de asemenea, contribui la intoxicația cu plumb.

Diagnosticare Medicul veterinar va efectua un examen fizic complet și va solicita un istoric detaliat al stării de sănătate a pisicii dvs. înainte de apariția simptomelor, inclusiv un istoric al oricărui contact cu materiale care conțin plumb, dacă este posibil.

Analizele de sânge pot dezvălui anizocitoză

Testele de laborator vor include hemoleucograma completă, profilul biochimic și analiza urinei, care pot oferi informații valoroase pentru diagnostic.

Analizele de sânge pot dezvălui anizocitoză (celule roșii de sânge de dimensiuni inegale), poikilocitoză (celule roșii de sânge cu forme anormale), policromazie și hipocromazie (variații ale colorării globulelor roșii) și un număr crescut de neutrofile (un tip de globule albe). Rezultatele analizei de urină pot fi nespecifice, iar la unii pacienți pot fi observate concentrații anormale de glucoză în urină.

Dacă se suspectează intoxicație cu plumb, medicul veterinar va recomanda teste mai specifice pentru a determina nivelurile de plumb în sânge și țesuturile corpului.

Tratament Intoxicația cu plumb trebuie tratată de urgență. Terapia de chelare, o metodă de detoxifiere prin care agenții chelatori sunt administrați pentru a lega plumbul din sistemul gastrointestinal și a preveni absorbția ulterioară, este adesea prima opțiune de tratament. Există diverse tipuri de agenți chelatori disponibili pentru diferite tipuri de intoxicații, și alegerea agentului de chelare va fi făcută de medicul veterinar, conform e-vet.ro.

Etichete: