Sari la conținut
Home » Ce este Catnip, Cătușnică sau Iarba mâței

Ce este Catnip, Cătușnică sau Iarba mâței

Ce este Catnip, Cătușnică sau Iarba mâței, cum funcționează și este sigur pentru pisica mea? Acestea sunt întrebări normale ale iubitorilor de pisici care sunt la primii lor pași în creșterea micilor feline.

Majoritatea dintre noi știm scena din filmul „Shrek” în care Motanul Încâlțat este arestat pentru că deținea iarba pisicii. Oare trebuie într-adevăr ca aceasta să fie considerată un drog ca în vesta poveste?

Catnip-ul (Cătușnică sau Iarba mâței) este cunoscut pentru că induce comportamente ciudate și plăcute la majoritatea pisicilor. Află mai multe despre secretul din spatele catnip-ului și cum să-l administrezi în mod responsabil pisicii tale.

Ce este catnip, cătușnică sau iarba mâței și cum acționează?

Catnip-ul este o plantă aromatică, cu frunze verzi și flori alb-liliachii, cunoscută și sub numele de Nepeta cataria. Substanța activă responsabilă pentru efectele catnip-ului se numește nepetalactonă și este eliberată atunci când pisica vine în contact cu planta.

Pisici vegetariene?
Pisici vegetariene? Sursa foto: Arhiva AnimalZoo

Influența catnip asupra pisicilor este cunoscută încă din … anul 1700. Iarba mâței are efect asupra pisicilor domestice, cât și a celor sălbatice, cum ar fi leii, tigrii și panterele. Pe de altă parte, oamenii au folosit-o ca un calmant și analgezic. Planta în sine provine din același grupă cu menta.

Efectele Catnip-ului Asupra Pisicilor:

  • Euforie și Veselie: Majoritatea pisicilor adulte reacționează la catnip (iarba mâței) cu o stare de euforie, manifestată prin zgârierea, mirosirea intensă și sărituri neașteptate.
  • Reacții Individuale: Nu toate pisicile sunt sensibile la catnip. Răspunsul la această plantă este determinat genetic, iar aproximativ 50-75% dintre pisici sunt afectate de efectele catnip-ului.
  • Durată Limitată: Efectele catnip-ului sunt de scurtă durată, în general, între 10 și 15 minute. După această perioadă, pisica poate deveni insensibilă la catnip pentru o anumită perioadă de timp.

Este o relație moștenită genetic așa cum s-a menționat. Am menționat populația adultă de pisici, deoarece pisoii nu răspund la aceasta înainte de a ajunge la maturitate sexuală (adică până la vârsta de aproximativ 6-8 luni). Efectul substanței însăși durează până la 10 minute, după care pisicile sunt insensibile la ea timp de aproximativ o oră. De ce? Vom explica în cele ce urmează.

Catnip-ul (iarba mâței) este sigur pentru pisica mea?

Da, catnip-ul este considerat în general sigur pentru majoritatea pisicilor. Cu toate acestea, există câteva aspecte importante de luat în considerare:

  1. Efecte Efemere: Deoarece efectele catnip-ului sunt temporare, nu există riscul ca pisica să devină dependentă de această plantă.
  2. Pisicile Sensibile: Pisicile extrem de sensibile la catnip pot să prezinte reacții mai puternice, inclusiv salivare excesivă sau vomă. În astfel de cazuri, este recomandat să limitezi accesul pisicii la catnip.
  3. Dozare Moderată: Folosește catnip-ul cu moderație. Supradozarea poate duce la pierderea sensibilității la această plantă.

Modalități de Oferire a Catnip-ului, ierbii mâței, pisicii:

  • Jucării cu Catnip: Multe jucării pentru pisici sunt tratate cu catnip. Acestea oferă o modalitate sigură și controlată de a permite pisicii să se bucure de efectele plăcute ale catnip-ului.
  • Plante Catnip: Plantele de catnip crescute în interior pot fi o sursă de distracție pentru pisică.
  • Spray-uri cu Catnip: Există și spray-uri speciale cu catnip, pe care le poți pulveriza pe obiectele preferate ale pisicii tale.

 

Catnip-ul poate fi o adiție distractivă la viața pisicii tale, oferindu-i momente de bucurie și divertisment. Asigură-te că oferi catnip-ul în doze moderate și că monitorizezi reacțiile pisicii pentru a te asigura că se bucură în condiții de siguranță de această plantă minunată.