Sari la conținut
Home » Cât de sus pot sări felinele domestice? Faceți cunoștință cu Waffle, deținătorul recordului Guiness

Cât de sus pot sări felinele domestice? Faceți cunoștință cu Waffle, deținătorul recordului Guiness

Desigur, pisicile adoră să lenevească la lumina razelor de soare. Dar, într-o clipă, ele pot intra în acțiune iar raza lor  este uimitoare. Cât de sus pot sări pisicile? Până la 2,5 metri dintr-o singură săritură! Iată cum o fac.

Rowyn C. Rose este specialist în comunicare științifică la Basepaws, o companie Zoetis și o marcă de teste ADN pentru pisici. Ea spune că toate felinele domestice descind din pisica sălbatică nord-africană/din Orientul Apropiat, care era o specie ce locuia în copaci.

Cum sar pisicile atât de bine

„Aceste pisici sălbatice trebuiau să fie capabile să sară rapid pentru siguranță. De asemenea, aveau nevoie de capacitatea de a sări, de a se răsuci și de a se întoarce atât pentru a urmări prada, cât și pentru a se sustrage prădătorilor”, spune ea. „Pisicile domestice de astăzi au păstrat multe dintre aceleași caracteristici anatomice ale strămoșilor lor sălbatici”, a adăugat Rowyn C. Rose.

Rose spune că fiziologia pisicii domestice de astăzi este perfect adaptată pentru a le face săritori desăvârșiți:
Capacitatea de săritură a unei pisici este susținută de picioarele posterioare mai puternice și mai lungi și de fibrele musculare „cu contracție rapidă” care susțin rafalele de mișcare.

În plus, picioarele lor din spate sunt înclinate pentru a ajuta la o mai bună absorbție a șocurilor atunci când aterizează. Pernuțele lăbuțelor lor au zeci de receptori nervoși. Aceștia îi ajută să evalueze cele mai bune suprafețe de pe care să sară și să își îmbunătățească echilibrul. Pisicile își folosesc și ele coada pentru echilibru.

Pisica are mai mult de 200 de oase

Își întind picioarele din față pentru a se îndrepta spre destinație imediat ce picioarele din spate le propulsează înainte. „Picioarele din față le permit o mai mare stabilitate, iar ghearele lor le pot ajuta, de asemenea, să se agațe de suprafețele de aterizare, ceea ce le poate oferi și mai multă stabilitate”, spune Rose

.O pisică are mai mult de 200 de oase, inclusiv până la 23 în coadă și 30 în coloana vertebrală. Flexibilitatea coloanei vertebrale și capacitatea acesteia de a se arcui le permite să facă corecții de curs în timp ce se află în aer pentru a-și îndulci aterizările, cunoscut și sub numele de „reflexul de redresare”.

Mustățile au „celule foliculare proprioceptive care permit unei pisici să simtă poziția, locația și orientarea corpului său în raport cu solul”, spune Rose. De asemenea, acestea „simt vibrațiile mici și curenții de aer, își protejează ochii și fața de obiecte precum crengile copacilor și judecă distanța și mărimea spațiilor – toate acestea fiind foarte importante pentru procesul de săritură”.

Cât de departe și de sus pot sări pisicile?

O pisică adultă sănătoasă poate sări aproximativ de cinci până la șase ori lungimea corpului său (aproximativ 2,5 metri!) pe verticală și aproape la fel de mult pe orizontală. De fapt, deținătorul recordului Guinness World Book pentru cea mai lungă săritură a unei pisici este Waffle the Warrior Cat, un smoching chipeș care poate sări 2,5 metri.

Așadar, dacă credeți că punga de dulciuri pentru pisici este în siguranță în partea de sus a frigiderului, s-ar putea ca într-o zi să intrați în bucătărie și să vă găsiți pisica servindu-se la un bufet.

De acord, această abilitate de trambulină ar putea varia în cazul pisicilor cu picioare scurte, precum Munchkins, ale căror picioare micuțe s-ar putea să nu le propulseze atât de departe. Următoarele rase de pisici sunt cunoscute pentru îndemânarea lor de a sări: Abisinian; Oriental shorthair; Pisica Savannah; Siberian.

De ce sar pisicile?

Majoritatea pisicilor sar în sus pentru a găsi cel mai bun loc de odihnă și vor escalada contoare, draperii și chiar pomi de Crăciun pentru a-l găsi. Se spune că acest lucru face parte din instinctul natural al pisicilor noastre moderne, transmis de strămoșii lor pisici sălbatice. „Pisicile sar pentru un sentiment de siguranță, capacitatea de a obține un punct de observație bun sau chiar și pentru simpla curiozitate față de mediul înconjurător”.

Experții îi încurajează pe iubitorii de feline să le ofere animalelor lor de companie modalități sigure de a ajunge și de a se relaxa confortabil în locuri înalte. „Modalitățile de a face acest lucru ar putea include existența unui copac pentru pisici pe care se pot urca cu diferite niveluri de cocoașe, un scaun pe pervazul ferestrei sau chiar „cozy-fying” un spațiu de raft deja existent care este stabil și în afara oricărui pericol”, potrvit dailypaws.com.