Sari la conținut
Home » Cât de benefică este sterilizarea animalelor?

Cât de benefică este sterilizarea animalelor?

Cât de benefică este sterilizarea animalelor?

Cât de benefică este sterilizarea animalelor? Proprietarii de animale de companie se confruntă adesea cu dilema sterilizării câinilor lor. Și se întreabă dacă această decizie are repercusiuni negative asupra sănătății acestora și când ar fi momentul optim pentru a lua o astfel de decizie.

Sterilizarea chirurgicală a femelelor implică extirparea ovarelor (ovariectomie) sau a ovarelor și a uterului, eliminând astfel manifestările sexuale și capacitatea de reproducere.

Cât de benefică este sterilizarea animalelor?

O alternativă temporară este administrarea de medicamente hormonale, dar utilizarea lor prelungită poate duce la dezechilibre hormonale și probleme grave. Cum ar fi piometrul la nivel uterin.

Pentru femelele care nu au o valoare deosebită în reproducție, se recomandă sterilizarea chirurgicală, chiar și înainte de primul ciclu, reducând riscul unor afecțiuni hormonale.

Zvonurile că o femelă ar trebui să aibă cel puțin o dată pui nu au baza medicală. De fapt, intervenția precoce este mai bine tolerată, cu recuperare postoperatorie mai rapidă.

Sterilizarea nu se recomandă în timpul ciclului de călduri sau în cazul gestației avansate.

Momentul optim este în ancestru. Mai mult de două luni după călduri și înainte de ciclul următor.

Sterilizarea aduce numeroase avantaje

Sterilizarea aduce numeroase avantaje. Inclusiv menținerea sănătății câinelui și confortul proprietarului prin eliminarea posibilității apariției unor pui nedoriți sau tulburări comportamentale asociate cu căldurile.

La masculi, castrarea limitează afecțiunile prostatei și elimină riscul apariției tumorilor testiculare. Modificările comportamentale nedorite.

Cum ar fi dorința excesivă de a căuta femele sau marcarea teritoriului, sunt reduse semnificativ la câinii castrați, fără a afecta temperamentul lor.

Castrarea masculilor se poate efectua la orice vârstă. De la opt săptămâni în sus, dar intervalul ideal este între șase luni și un an.

Efecte secundare precum creșterea în greutate și incontinența urinară pot apărea, dar pot fi gestionate printr-un regim alimentar adecvat și tratament.

Proprietarii ar trebui să înțeleagă că intervențiile chirurgicale sunt efectuate sub anestezie generală, iar câinele nu simte durere. După trezirea din anestezie, pot exista perioade scurte de disconfort, dar acestea nu afectează psihicul câinelui, conform eva.ro.