Sari la conținut
Home » Cancerul ar putea fi învins prin studierea geneticii elefanților

Cancerul ar putea fi învins prin studierea geneticii elefanților

Cancerul ar putea fi învins prin studierea geneticii elefanților sunt de părere specialiștii din cadrul unui grup interdisciplinar. Elefanții dețin cheia pentru a învinge cancerul, bănuiesc cercetătorii. Aceștia au sesizat că există de cinci ori mai puține șanse ca elefanții să moară din cauza cancerului față de oameni, în ciuda faptului că au mult mai multe celule care se pot transforma în tumori.

O genă responsabilă cu distrugerea cancerului

Mamiferele gigantice au 40 de copii ale unei gene care distrug cancerul, cunoscută sub numele de p53. Oamenii au doar două se arată în studiu. Gena poate înceta să funcționeze în anumite cazuri, dar experții de la Universitatea Oxford și Edinburgh au descoperit cum ADN-ul suplimentar al unui elefant oprește acest lucru.

Ei au descoperit că fiecare set de p53 este ușor diferit, deci mult mai puțin probabil să nu existe la elefanți. Profesorul Fritz Vollrath de la Oxford, un administrator al ”Salvați elefanții”, a spus:

„Acest lucru demonstrează cât de important este că nu doar conservăm, ci și studiem aceste animale în detaliu. La urma urmei, genetica și fiziologia lor sunt toate conduse de istoria evoluției, precum și de ecologia, dieta și comportamentul de astăzi.”

Descoperirile sunt publicate în revista Molecular Biology and Evolution și ar putea ajuta la o mai bună prevenire a cancerului. Colegul de cercetare, profesorul Robin Fåhraeus, de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Paris, a declarat:

„Aceasta este o dezvoltare interesantă pentru înțelegerea modului în care p53 contribuie la prevenirea dezvoltării cancerului”, potrivit The Sun.

„La oameni, aceeași proteină p53 este responsabilă pentru a decide dacă celulele ar trebui să se oprească din proliferare sau să intre în apoptoză (moarte), dar modul în care p53 ia această decizie a fost dificil de elucidat. Existența mai multor tipuri de p53 la elefanți cu capacități diferite oferă o nouă abordare interesantă pentru a arunca o nouă lumină asupra activității supresoare de tumori.”