Sari la conținut
Home » Câinii pot face diferența: Limbă familiară sau necunoscută

Câinii pot face diferența: Limbă familiară sau necunoscută

bizbrasov.ro

Câinii pot face diferența. Dacă v-ați muta într-o țară nouă ,cu o limbă diferită și ați lua cu dumneavoastră câinele familiei, animalul dumneavoastră de companie ar avea probabil dificultăți în a înțelege comenzile primite de la localnici. Da, câinii pot face diferența între limbile cu care comunicăm.

Aceasta este concluzia unui nou studiu care analizează modul în care creierul câinilor reacționează la diferite limbi.

Câinii pot face diferența foarte exact

Câinii pot face diferența
Câinii pot face diferența: O cățelușă care ascultă

Scanările RMN au arătat că creierul câinilor poate distinge între limbile familiare și cele necunoscute. Asta îi face pe câini să fie primele ființe non-umane care pot face diferența între limbile omenești.

Noul studiu, publicat în revista NeuroImage, a fost semnat de a Laura Cuaya, neurobiolog la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria. Ea s-a mutat recent din Mexic la Budapesta alături de câinele ei Kun-kun.

„Am observat că oamenii din Budapesta erau foarte prietenoși cu câinii. Se apropiau de Kun-kun și vorbeau cu el”, a declarat Cuaya. „Kun-kun acordă de obicei multă atenție oamenilor. Oare a observat el că oamenii din Budapesta vorbesc o limbă diferită?”.

S-au prins imediat

Cuaya și echipa sa au dresat 18 câini, inclusiv Kun-kun, să stea nemișcați într-un aparat RMN. Altfel, nu le puteau scana creierul. În timp ce câinii erau scanați, cercetătorii au ascultat trei înregistrări diferite. Prima: o lectură în spaniolă din celebra carte pentru copii „Micul Prinț”. A doua: o lectură în maghiară din aceeași carte. A treia: o serie de zgomote umane care nu semănau deloc cu vorbirea. Toți câinii fuseseră expuși doar la una dintre cele două limbi. Asta  înseamna că una le era familiară, iar cealaltă era necunoscută, potrivit livescience.

Scanările cerebrale au sugerat că animalele au fost capabile să facă o distincție clară între vorbire și non-vorbire. Mai mult au reacționat diferit la limbile familiare și la cele necunoscute, potrivit unei declarații a cercetătorilor.