Sari la conținut
Home » Câinii pot avea Sindromul Down?

Câinii pot avea Sindromul Down?

Câinii pot avea Sindromul Down?

Câinii pot avea Sindromul Down? Sindromul Down, o afecțiune cromozomială frecventă la oameni, este caracterizat de întârzieri cognitive și anumite trăsături fizice distinctive, precum și un risc crescut pentru anumite probleme de sănătate.

Atunci când vă confruntați cu semne care par a indica prezența acestui sindrom la câinele, este important să înțelegeți cum acesta se manifestă la câini.

Câinii pot avea Sindromul Down?

Pentru a putea aborda această întrebare, este esențial să cunoaștem în primul rând ce presupune sindromul Down. În fiecare celulă a organismului uman, se găsește un nucleu care găzduiește materialul genetic sub formă de gene.

Genele conțin informația responsabilă pentru trăsăturile moștenite și sunt grupate pe cromozomi. De obicei, un individ uman are 23 de perechi de cromozomi, dintre care jumătate provin de la fiecare părinte.

Sindromul Down apare atunci când o persoană prezintă o copie suplimentară a cromozomului 21, fie parțială, fie completă.

Această adițională genetică produce o serie variată de efecte. Indivizii cu sindrom Down pot prezenta anumite niveluri de deficit intelectual.

Pot varia de la ușoară până la moderată, în funcție de caz. De asemenea, există trăsături fizice comune asociate sindromului, precum tonus muscular scăzut și prezența unei cute palmare.

Deși anumite trăsături pot fi comune, ele nu sunt universale și pot varia de la un individ la altul. Cu toate acestea, o întrebare care se ridică este: pot câinii să dezvolte sindromul Down?

Sindromul Down nu a fost observat la câini.

Din punct de vedere genetic, există asemănări între oameni și câini, dar și diferențieri importante. Oamenii au 23 de seturi de cromozomi, pe când câinii au 39. Sindromul Down apare în urma unei duplicări a cromozomului 21, iar efectele acestei duplicări diferă între cele două specii.

Simplu spus, răspunsul este negativ. Până în prezent, sindromul Down nu a fost observat la câini. Existenta acestui sindrom la câini ar putea fi exclusa din mai multe motive posibile:

  1. Tipurile de anomalii cromozomiale asociate cu sindromul Down in mod obișnuit duc la decesul timpuriu la câini.
  2. Analizele genetice necesare pentru identificarea sindromului Down la câini ar putea să nu fi fost efectuate.
  3. Este posibil ca această afecțiune să nu existe cu adevărat în rândul câinilor.

Cu toate acestea, există afecțiuni congenitale sau de dezvoltare care pot prezenta simptome asemănătoare sindromului Down la câini.

Acestea includ hipotiroidismul congenital, care este cauzat de nivele scăzute sau absente ale hormonului tiroidian la naștere și în primele etape ale vieții.

Și care se manifestă prin creștere lentă, limbă mărită, membre scurte, tonus muscular slab, întârziere cognitivă și deschiderea întârziată a ochilor și urechilor, conform e-vet.ro.