Sari la conținut
Home » Câinii ne iubesc cu adevărat?

Câinii ne iubesc cu adevărat?

Câinele tău se descurcă cu copii?

Câinii ne iubesc cu adevărat? Oamenii de știință dovedesc ceea ce știam deja. Câinii noștri ne iubesc. Ne iubesc cu adevărat.

Isprăvile pe care câinii le întreprind pentru stăpânii lor sunt de domeniul legendei. Știrile sunt pline de povești despre căței care îi conduc pe salvatori la stăpânii răniți. Sau despre câini eroici care protejează copiii de atacurile animalelor. Dar mereu rămâne o întrebare: câinii ne ajută pentru că ne iubesc sau pentru că ne văd ca pe cei ce le asigură masa?

Câinii ne iubesc cu adevărat

Câinii ne iubesc cu adevărat: Un cățeluș care privește
Câinii ne iubesc cu adevărat: Un cățeluș care privește cu bagajele gata

Dacă este să dăm crezare experților și studiilor, de fapt, câinii iubeasc oamenii mai mult decât mâncarea.

„Sunt pe deplin convinsă că câinii noștri ne iubesc. Nu există nicio îndoială în mintea mea”, a Clive Wynne, profesor de psihologie la Arizona State University și director al Canine Science Collaboratory din cadrul aceleiași universității.

Desigur, să ai o părere despre animalul de companie preferat, e una. Să dovedești dragostea, este cu totul altceva. Dar studii de diferite grade de sofisticare, par să susțină această concluzie.

O moarte cu sens

După moartea câinelui său iubit, Newton, Gregory Berns, neurolog la Universitatea Emory din Georgia și autor al cărților „How Dogs Love Us: A Neuroscientist and His Adopted Dog Decode the Canine Brain” (New Harvest, 2013) și „What It’s Like to Be a Dog: And Other Adventures in Animal Neuroscience” (Basic Books, 2017), a declarat că a devenit curios să afle ce simt și ce gândesc câinii.

Astfel, și-a convins noul câine, Callie, dar și alții, să stea pentru un RMN, apoi le-a analizat activitatea cerebrală. Apoi a supus câinii la o varietate de mirosuri de la oameni familiari, dar și de la necunoscuți. Ei bine, doar mirosurile familiare au aprins nucleul caudat din creier. Aceasta este o regiune legată de procesele mentale de nivel superior, cum ar fi emoția, motivația, recompensa și sentimentul romantic, potrivit livescience.

Într-un studiu suplimentar efectuat pe 15 câini, Berns a constatat că 86% dintre aceștia au prezentat un nivel similar sau mai mare de activare a caudatului ca răspuns la laude și nu la mâncare.