Sari la conținut
Home » Câinii își amintesc chiar și cele mai stupide lucruri pe care le facem

Câinii își amintesc chiar și cele mai stupide lucruri pe care le facem

Animalele de companie au voie în tren?

Câinii își amintesc. Câinii ne acordă mai multă atenție decât se credea până acum. Noile cercetări spun că își amintesc acțiunile noastre chiar și atunci când evenimentele nu au avut o importanță deosebită. Câinii își amintesc chiar prea mult…

Descoperirea, adaugă câinii la lista scurtă de alte animale – inclusiv șobolani – care sunt cunoscute ca având „memorie episodică”. Aceasta se opune „memoriei semantice”, care este o rememorare a faptelor și regulilor pe care un individ le cunoaște fără a fi nevoie să își amintească un eveniment specific.

Câinii își amintesc și stupizeniile stăpânilor

Câinii își amintesc: Un pui de câine
Câinii își amintesc: Un pui de câine care zâmbește fericit după joacă

„Așadar, diferența dintre memoria episodică și cea semantică poate fi considerată ca fiind diferența dintre a-ți aminti și a ști”. Aceassta este declarația lui Seeker Claudia Fugazza, autorul studiului, de la Grupul de cercetare în etologie comparată MTA-ELTE din Budapesta, Ungaria.

Oamenii folosesc memoria episodică tot timpul, a spus ea. De exemplu, dacă cineva vă întreabă: „Ce ai făcut prima dată când te-ai trezit în această dimineață?”. Atunci, vă puteți gândi la acel moment, ca și cum ați derula un videoclip, și ați reda momentul în minte.

Acum se știe că și câinii pot face ceva foarte asemănător

Această abilitate este de obicei legată de conștiința de sine. Așa că descoperirile sugerează în mod intrigant că și câinii ar putea poseda această formă de cunoaștere. Totuși, Fugazza spune că este „extrem de dificil să concepi un studiu pentru a testa acest lucru la câini”.

Câinii își amintesc: Fă ca mine

În prezent, ea și colegii ei au trebuit să depășească dificultățile în testarea abilităților de memorie canină. Ei au profitat de un truc canin numit „Fă ca mine”. Câinii pot privi o persoană care execută o acțiune și apoi să facă ei înșiși acțiunea respectivă. Apoi, stăpânul lor dă comanda „Fă-o!”, potrivit livescience.

Victorie?

Realizarea cu succes a trucului nu este însă suficientă pentru a dovedi că un câine are memorie episodică. Poate ei au fost dresați și apoi recompensați. De aceea, cercetătorii au ales exemple ce au inclus lucruri prostești. Să dea pe jos o poșetă sau să atingă o umbrelă.