Sari la conținut
Home » Câinii eroi din primul război mondial. Sprijin necondiționat pentru soldații de pe front

Câinii eroi din primul război mondial. Sprijin necondiționat pentru soldații de pe front

Câinii eroi din primul război mondial. Sprijin necondiționat pentru soldații de pe front. În agonia războiului din tranșee și a terenului nimănui, sunetul unui scrâșnit și atingerea unui nas umed care trecea pe lângă fețele soldaților Aliați și ai Puterilor Centrale însemna că ajutorul ar putea fi pe drum.

Câinii eroi din primul război mondial. Peste 16 milioane de animale au fost folosite în primul război mondial

În total, peste 16 milioane de animale au fost folosite în timpul Marelui Război, câinii transportând mitraliere și pachete de aprovizionare, servind ca mesageri și livrând trupelor importantele pachete de țigări.

Pe lângă toate acestea, câinii de salvatori (numiți de milă sau câini de victime), au fost special antrenați pentru a ajuta răniții și muribunzii de pe câmpul de luptă. Antrenați pentru prima dată de armatele germane în secolul al XIX-lea, acești ”sanitätshunde”, sau câini medicali, au început să fie folosiți pe scară largă pe măsură ce Primul Război Mondial a cuprins Europa.

Antrenați să găsească și să facă diferența între morți, răniți și muribunzi, câinii de au fost trimiși pe câmpul de luptă pentru a aduce provizii medicale răniților, „apropiindu-se cât mai mult posibil pentru ca soldatul să poată avea acces la sacii de șa ai câinilor, care conțineau provizii de prim ajutor și rații”. În loc să latre și să alerteze inamicul, câinii erau dresați să aducă înapoi ceva ce aparținea soldatului”, potrivit Crucii Roșii.

Câinii au fost antrenați, aceștia fiind capabili să indice cine avea cea mai mare nevoie de ajutor și cine era prea departe pentru a primi îngrijiri medicale. În cazul celor din urmă, câinele rămânea adesea alături de soldatul rănit mortal pentru a se asigura că, în ultimele sale clipe, nu era singur.

Ideea antrenării unor ”Câinii salvatori” a fost a pictorul german Jean Bungartz

Ideea ”câinilor salvatori” a fost introdusă pentru prima dată în 1890 de către pictorul german Jean Bungartz, care a fondat Deutschen Verein für Santiätshunde sau Asociația germană pentru câini medicali.

Cinci ani mai târziu, în Marea Britanie ideea a fost luată în seamă după ce maiorul Edwin Richardson a observat că câini de rasă engleză erau expediați în vrac în Germania.

„Am observat un „străin” care cumpăra un câine ciobănesc de la un cioban și am aflat că omul era un german, trimis de guvernul său pentru a cumpăra cantități mari de câini collie pentru armata germană”, a povestit Richardson.

Richardson si câinii de salvare ai Crucii Roșii Britanice
Richardson și câinii de salvare ai Crucii Roșii Britanice

Câinii eroi din primul război mondial. antrenați la Școala britanică de câini de război

Văzând o nevoie similară, Richardson și soția sa au deschis Școala britanică de câini de război, chiar înainte de izbucnirea războiului în 1914 – prima de acest fel din țară.

Deși Richardson a dresat mai multe rase diferite, preferata sa era Airedale pentru inteligența, devotamentul și sângele rece sub foc.

Antrenat în condiții realiste de luptă, un jurnalist în vizită a povestit: „Obuze de la bateriile de antrenament urlau deasupra capului, iar camioanele cu motor ale armatei treceau de colo-colo. Câinii sunt dresați la sunetul constant al tunurilor și foarte repede învață să nu le ia în seamă”.

Odată ajunși pe Frontul de Vest, acești câini „nu numai că trebuiau să supraviețuiască, dar trebuiau să îndeplinească sarcini critice în condiții groaznice, în care lumea era distrusă zilnic – iarba era practic inexistentă, copacii erau spulberați sau tăiați pentru lemn, aerul era plin de gaze otrăvitoare, pe lângă sunetele și fragmentele de obuze ale exploziilor, apa era contaminată cu metale grele, cadavrele în descompunere erau omniprezente, iar suprafața pământului tindea să fie un pustiu de cratere de bombe sau oceane de noroi”, scrie Zita Ballinger Fletcher, editor MHQ.

În aceste condiții, animalele au muncit în tăcere, folosindu-și nasul și devotamentul pentru a salva în cele din urmă mii de vieți, potrivit Crucii Roșii.

 

Câinii eroi din primul război mondial ajutau medicii să salveze viețile unor soldați considerați morți

Un chirurg britanic a remarcat: „Uneori ne conduc la corpuri despre care credem că nu mai au viață în ele, dar când le aducem înapoi la doctori… întotdeauna găsim o scânteie de viață și posibilitatea salvarii persoanei. Este pur și simplu o chestiune legată de instinctul lor, care este mult mai eficient decât puterea de raționament a omului”.

În 1915, soldatul britanic Oliver Hyde a publicat o lucrare demult uitată, intitulată „The Work of the Red Cross Dog on the Battlefield” (Munca câinelui de la Crucea Roșie pe câmpul de luptă).

În ea, el surprinde micul, dar puternicul grup de eroi:

„Pentru soldatul rănit, deznădăjduit și disperat, venirea câinelui de la Crucea Roșie este cea a unui mesager al speranței.

„Iată, în sfârșit, ajutorul, iată primul ajutor. Soldatul știe că asistența medicală nu poate fi departe și că va fi chemată prin toate mijloacele aflate în puterea câinelui.”

„Ca parte a marii armate de milă a Crucii Roșii, el este de neprețuit.”

În mod tragic, deși deloc surprinzător, un număr mare de câini eroi au murit în timpul războiului. Până la semnarea armistițiului, la 18 noiembrie 1918, aproximativ 7.000 de ”Mercy Dogs” au fost uciși fiind în slujba țărilor lor.