Sari la conținut
Home » Câinele tău a orbit? Uite cum poți să îl ajuți

Câinele tău a orbit? Uite cum poți să îl ajuți

Câinele tău a orbit? Uite cum poți să îl ajuți! Cainii si pisicile pot dezvolta probleme cu vederea, care sa ajunga pana la orbire, din diferite motive de sanatate sau de batranete.

Începem cu problemele de sanatate ce duc la orbire. Una dintre bolile care pot afecta vederea este diabetul, acesta poate duce la aparitia cataractei si, in final, la orbire. De asemenea, afectiuni ale retinei pot duce la orbire treptata. La acestea se adauga glaucomul, predispozitiile genetice si traumele, potrivit mobilepet.ro.

Cand orbirea se produce treptat, problema poate sa ramana neobservata. Uite care sunt semenele care ne pot ajuta sa ne dam seama ca exista o astfel de afectiune:

  • animalul se loveste des de obiectele din jur
  • animalul se sperie mai usor
  • pisicile nu mai apreciaza bine distantele, atunci cand sar pe mobiladaca privesti
  • pupilele, poti observa ca acestea nu se mai contracta la lumina puternica

Daca observi aceste semne, este bine sa iti duci animalul la medicul veterinar

Totusi, daca este vorba de pierderea permanenta a vederii, nu trebuie sa te sperii, deoarece cainii si pisicile sunt maestrii in adaptare.

1. Acorda-le timp sa se adapteze

Un animal care isi pierde vederea treptat, va invata sa se adapteze putin cate putin, iar in momentul in care vederea ii va disparea complet, va fi deja capabil sa se descurce in mediul lui obisnuit, fara probleme. In cazul in care orbirea se produce brusc, atunci animalul va avea nevoie de timp sa se acomodeze, lucru ce va dura câteva săptămâni.

2. Permite-i animalului sa „mapeze” locuinta

Un animal orb va avea nevoie sa isi creeze o harta interioara a mediului in care traieste.
Încearca sa il plimbi prin casa, in lesa si sa ii oferi recompense pe masura ce inaintati.

3. NU schimba locul mobilierului

Odata ce animalul orb a reusit sa „mapeze” locuinta, el si-a luat deja repedere pentru a se deplasa in siguranta. Incearca sa nu schimbi locul mobilei pentru ca acest lucru poate cauza confuzie si va strica harta interna a animalului.

4. Blocheaza accesul la potentiale pericole

Identifica potentialele pericole din interiorul casei tale, sau din exterior, daca stai la curte si blocheaza accesul animalului orb la ele.

5. Stimuleaza-i celelalte simturi cand va jucati
Animalele oarbe au nevoie de timp regulat de joaca si miscare. Activitatile trebuie adaptate situatiei animalului si trebuie sa fie cat mai simple.

6. Asigura-i siguranta la plimbare

Plimbarile in siguranta sunt extrem de importate pentru cainii orbi. Opteaza pentru a-i agata o bandana de gat pe care sa fie scris mesajul „sunt orb!” – pentru a atentiona oamenii din jur si ceilalti stapani de caini.

7. Vizitele regulate la veterinar

Chiar daca pierderea vederii este permanenta, vizitele regulate la veterinar sunt o necesitate. Monitorizarea starii de sanatate a animalului este cruciala, mai ales daca sufera de o boala care a cauzat orbirea.