Sari la conținut
Home » Boala 100% letală a cerbilor zombi ar putea evolua și infecta oamenii

Boala 100% letală a cerbilor zombi ar putea evolua și infecta oamenii

Boala 100% letală a cerbilor zombi ar putea evolua și infecta oamenii spun cercetătorii care trag un semnal de alarmă cu privire la răspândirea acesteia.

O carcasă de cerb descoperită în secțiunea Wyoming a Parcului Național Yellowstone a fost testată pozitiv pentru această boală extrem de contagioasă la sfârșitul anului trecut, ceea ce i-a determinat pe experți să confirme primul caz de infecție din parc, cunoscută oficial sub numele de boala cronică a pierderii.

În prezent, au fost raportate cazuri la elani, cerbi și căprioare din 33 de state americane, Canada, Norvegia și Coreea de Sud.

Potrivit Departamentului de Sănătate al statului New York, boala „deteriorează porțiuni ale creierului și cauzează, de obicei, pierderea progresivă a condiției corporale, modificări comportamentale, salivare excesivă și moarte”.

 

Boala 100% letală a cerbilor zombi. Nu există nici vaccinuri, nici tratamente, iar boala este întotdeauna fatală

 

Michael Osterholm, un specialist în boli infecțioase de la Universitatea din Minnesota, a declarat pentru KFF Health News la începutul acestei luni: „mesajul final este că suntem destul de nepregătiți”.

„Am fi în cădere liberă chiar acum dacă am vedea o răspândire. Nu există planuri de rezervă în ceea ce privește ce să facem sau cum să investigăm mai departe.”

Potrivit oamenilor de știință, consumul de carne de vânat infectată este cea mai probabilă modalitate prin care oamenii pot contracta boala.

Deși se crede că până la 15.000 de cerbi și elani infectați sunt consumați anual, în prezent nu există cazuri documentate de boală la om.

 

Boala 100% letală a cerbilor zombi ar putea suferi o mutație a bolii

 

Proteinele prost pliate numite prioni sunt cauza CWD; o altă boală prionică descoperită inițial la animale s-a răspândit între timp la oameni.

Recent, Sabine Gilch, cercetător la Universitatea din Calgary, Canada, a oferit o explicație a modului în care encefalopatia spongiformă bovină, denumirea oficială a bolii vacii nebune, „a sărit bariera de transmitere de la animale la oameni”.

„În timpul crizei ESB, carnea sau produsele alimentare contaminate au fost purtătoare ale genei ESB, ceea ce a dus la dezvoltarea unei noi boli prionice umane, cunoscută sub numele de varianta bolii Creutzfeldt-Jakob”, a spus vorbitoarea.

Deși contactul direct sau răspândirea pe calea aerului nu transmit boala Creutzfeldt-Jakob de la o persoană la alta, oamenii de știință cred că CWD ar putea să o facă.

Gilch și colegii săi au injectat izolate CWD de la cerbi bolnavi în modele de șoareci „umanizați” pentru a testa această teorie.

Șoarecii au contractat în cele din urmă CWD și s-a descoperit că excrementele lor conțineau prioni infecțioși.

Gilch a avertizat: „Implicația este că CWD umană ar putea fi contagioasă și se poate transmite de la o persoană la alta”.