De 602 Vizualizari

Balenele au nervi similari corzilor de bungee

 

Nervii nu sunt, in general, elastici, insa oamenii de stiinta au descoperit ca nervii din gura si limba balenelor din familia Rorqual, familie din care fac parte si balenele albastre, isi pot dubla lungimea fara efort.

foto1

Acesti nervi elastici sustin strategia unica de alimentare a acestor mamifere, prin fandare. „Acesti nervi se intind si revin la forma initiala ca o coarda bungee”, a explicat A. Wayne Vogl de la Universitatea British Columbia din Canada (bbc.com).

Alte vertebrate nu poseda aceasta calitate, sustine cercetatorul. Balenele Rorqual pot cantari intre 40 si 80 de tone.

foto2

Pentru a se hrani, mamiferele deschid gura si se imping in fata, in timp ce limba li se incolaceste, reusind sa prinda asa pestii din apa. Cantitatea de apa inghitita in acest fel poate fi chiar mai mare decat intregul volum al balenei.

„Acest lucru necesita o schimbare majora a anatomiei care sa permita aceasta deformare, iar acum ne dam seama ca asta implica si modificarea structurii nervilor astfel incat sa reziste la deformarea tesutului”, concluzioneaza Vogl.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X