Sari la conținut
Home » Aveți idee de unde provine iubirea necondiționată a câinilor? Noi am aflat răspunsul și vi-l împărtășim

Aveți idee de unde provine iubirea necondiționată a câinilor? Noi am aflat răspunsul și vi-l împărtășim

sursă foto: can-can.ro

Oxitocina este un hormon mamiferic responsabil pentru senzația de dragoste. Substanță este într-o strânsă legătură între recunoașterea socială și în stabilirea legăturilor. Se crede că joacă un rol în formarea încrederii între oameni.

Oxitocina este cea care face ca legătura dintre mamă și copil să fie atât de puternică, de aceea este cunoscută sub numele de „substanța chimică a îmbrățișărilor” și „hormonul iubirii”.

Dar s-a constatat, de asemenea, că masculii multor specii au reacții determinate de oxitocină la creșterea timpurie a copiilor, unele dintre acestea fiind destul de surprinzătoare.

Câinii sunt plini de „hormonul iubirii

Organismul câinilor produce oxitocină atunci când se află în prezența omologilor lor umani și au parte de o mare explozie de acest hormon de fiecare dată când stabilesc contact vizual cu oamenii de care sunt legați.

bbcearth.com
bbcearth.com

Atunci când creierul unui câine este inundat cu acest hormon, acesta este mai capabil să urmeze mai bine indicațiile sociale ale stăpânilor săi. Și cu cât un câine menține mai mult timp privirea stăpânilor săi, cu atât mai ridicate sunt nivelurile de oxitocină eliberate.

De fapt, nivelurile de oxitocină la câini sunt în medie de cinci ori mai mari decât cele de la pisici.

Maimuțele se îngrașă din simpatie

Maimuțele marmoset și tamarin din America Centrală și de Sud trăiesc în grupuri sociale familiale. Atunci când o femelă rămâne însărcinată, tatăl preia semnalele sociale ale acesteia și, de fapt, ia în greutate: va începe să se îngrașe de îndată ce ea se mărește pe parcursul sarcinii.

sursă foto: bbcearth.com; Nu doar bărbații umani se îngrașă atunci când partenera lor este însărcinată
sursă foto: bbcearth.com; nu doar bărbații umani se îngrașă atunci când partenera lor este însărcinată

În acest moment, tații au diferiți hormoni: oxitocina, estrogenul și prolactina, care este legată de alăptare, îl fac mai matern odată cu venirea pe lume a bebelușului. Uriașii au sfârcuri chiar sub brațe, iar tatăl experimentează o mărire a acestora atunci când partenera sa este însărcinată.

Se pare că doar câteva ajustări ale hormonilor pot avea un efect profund asupra a ceea ce considerăm a fi mascul și femelă.

Suricatele devin și mai sociabile și mai altruiste

Suricatele sunt exemple de manual de creaturi sociale cooperative. Ele trăiesc în grupuri de până la 50 de exemplare, ajutându-se reciproc la săparea și paza vizuinilor. Au grijă de puii celuilalt, îi hrănesc și îi învață unul pe celălalt. Dar pot fi făcute să fie și mai cooperante. Cum? Simplu.

sursă foto bbcearth.com;  Meercatele sunt creaturi sociabile, dar "drogul iubirii" oxitocina le face și mai grijulii
sursă foto:bbcearth.com; suricatele sunt creaturi sociabile, dar „drogul iubirii” oxitocina le face și mai grijulii

Doi profesori de la Universitatea din Cambridge au lucrat cu meercate din patru grupuri diferite din Rezervația Kuruman River din Africa de Sud pentru a vedea efectul pe care l-ar avea oxitocina.

Cei cărora li s-a administrat „drogul iubirii” au petrecut mai mult timp păzind și scormonind, au fost mai puțin agresivi, au petrecut mai mult timp cu puii și le-au dat o parte mai mare din hrană. Toate acestea cu un cost personal: suricatele încărcate cu oxitocină au petrecut mai puțin timp căutând hrană pentru ele însele și, prin urmare, au mâncat mai puțină hrană.

Unii gândaci au grijă de nou-născuții lor

Gândacul de îngropăciune este un exemplu rar de insectă care dă dovadă de îngrijire parentală.

La această specie care se găsește în Marea Britanie, atât femela, cât și masculul rămân în urmă și au grijă de pui. Atunci când femela este însărcinată, gândacii vor lăsa un spațiu pentru larve într-un șoarece mort pe care l-au îngropat pentru hrană și cuib. Acesta este pentru ca larvele lor să se târască atunci când eclozează.

Larvele vor cerși pentru hrană – de asemenea, destul de neobișnuit pentru insecte. Când le este foame, își folosesc picioarele mici pentru a-și „gâdila” părinții, care apoi le vor regurgita hrana digerată

Rozătoarele de preerie

Rozătoarele de preerie sunt monogame, iar masculii dau adesea dovadă de grijă parentală și își protejează partenerele. Pe de altă parte, șoarecii de pajiște sunt poligini, în care masculii se împerechează cu mai multe femele și manifestă foarte puțină, dacă nu chiar deloc, grijă parentală și rareori își protejează partenerele.

bbcearth.com
Sursă foto: bbcearth.com; în timp ce unele vulpi sunt monogame, altele au puțină, dacă nu chiar deloc, grijă pentru partenerii și urmașii lor.

O comparație între aceste două specii a făcut lumină asupra motivelor pentru care se întâmplă acest lucru. În cazul șoarecilor de preerie, indivizii au mult mai mulți receptori de vasopresină în zona ventrală a palatului creierului decât cei de la șoarecii de câmp – iar vasopresina este legată de „substanța chimică de îmbrățișare” oxitocina.

Se crede că astfel de variații într-o secțiune a codului genetic determină, de asemenea, dacă bărbații umani sunt în mod natural fobii angajamentului sau soți devotați

Șobolanii au o tensiune arterială mai mică

În cadrul unor studii efectuate pe șobolani sugari, cei care au primit căldură și atingere atunci când erau hrăniți au avut niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale decât indivizii tineri care nu au primit nicio formă de atingere din partea părinților lor.

S-a constatat că acest lucru a fost rezultatul unui tonus crescut al nervilor vagali, ceea ce înseamnă că au avut un răspuns nervos parasimpatic mai mare și un răspuns nervos simpatic mai mic la stimuli, ceea ce a dus la un răspuns mai mic la stres.

S-a constatat că oxitocina are un efect de scădere a tensiunii arteriale nu numai la șobolani, ci și la oameni. Așadar, nu suntem singurii care beneficiază de o îmbrățișare și mâncare reconfortantă, potrivit bbcearth.com.