De 1356 Vizualizari

Au animalele cunoastere de sine?

Este constiinta o caracteristica strict umana?

 

Un studiu publicat recent in revista Current Zoology sugereaza ca orice animal care este capabil sa simuleze un comportament si sa conceapa ideea de viitor are constiinta de sine.

Constiinta este, in general, descrisa ca fiind o caracteristica strict umana, dar acest studiu, efectuat de cercetatorii Universitatii din Warwik, Marea Britanie, sustine ca aceasta caracteristica este prezenta la mai multe animale, informeaza independent.co.uk.

„Perspectiva pe care ne-o da acest studiu este ca animalele care sunt capabile sa simuleze actiunile lor viitoare trebuie sa fie capabile sa distinga intre actiunile imaginate si cele care sunt traite in prezent”, a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul Thomas Hills.

„Studiul ne ajuta sa raspundem la o intrebare foarte veche: sunt capabile animalele sa aiba cunoastere de sine? Primul nostru obiectiv a fost sa interpretam cele mai recente dovezi din stiintele neuronale, confom carora animalele se pot proiecta in viitor. Ceea ce am concluzionat este ca, pentru a face acest lucru, ele trebuie sa aiba constiinta si, prin urmare, oamenii nu sunt singurele vietati capabile de auto-constientizare”, a adaugat profesorul.

Afirmatiile sunt destul de socante, intrucat pretind sa raspunda uneia dintre cele mai importante probleme metafizice, insa, cu toate astea, nu descriu felul in care animalele percep experienta lor de viata si cu siguranta ca nivelul lor de constientizare nu se ridica la cel caracteristic oamenilor, asa incat rezultatele studiului au de-a face in continuare cu obiectiile scepticilor.​

Un singur comentariu

  1. asta sper sa insemne si o schimbare de atitudine a (majoritatii) indivizilor din specia umana care trateaza membrii altor secii de parca ar fi niste inferiori.. a venit vremea recunoasterii ca „persoane de alta specie” a cetaceelor si interzicerea si pedepsirea drastica a nemernicilor care le ucid sub masca cercetarii stiintifice..

    nu de alta dar am juns sa imi doresc sa fim „vizitati” de alte specii mult mai avansate decat noi, din alte sisteme planetare, care sa ne trateze un pic la fel cum tratam noi alte specii de pe pamant.. sa vedem daca o sa ne placa…

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X