Sari la conținut
Home » Atenție unde mergeți în vacanță! A început perioadă în care se împerechează vipera cu corn. Ce poți face dacă ai fost mușcat

Atenție unde mergeți în vacanță! A început perioadă în care se împerechează vipera cu corn. Ce poți face dacă ai fost mușcat

Sezonul cald vine la pachet cu o serie de pericole atât pentru animalele de companie dar și pentru stăpânii acestora. Începând cu luna mai viperele care își fac traiul pe meleagurile patriei noastre ies din cuiburi și pornesc în căutarea partenerului. 

Este o specie extrem de veninoasă, însă trebuie să știți că atacă doar dacă se simt amenințate. În continuare venim în sprijinul dumneavoastră cu o serie de informații care, credem noi, pot face diferența la un moment dat. Așadar, ce trebuie să faceți în cazul în care întâlniți un asemenea șarpe veninos .

Simptomele mușcăturii viperei cu corn

Specialiștii au făcut un apel turiștilor care pleacă în drumeții în zonele mai puțin populate, ideale de altfel pentru viperele veninoase, să evite pe cât de mult posibil suprafețele cu pietriș, cele stâncoase sau însorite. Totodată, este indicat să cercetați cu atenție locul unde alegeți să vă campați și, foarte important nu introduceți mâini între crăpăturile stâncilor.

„ATENŢIE – A început sezonul împerecherii! Viperele sunt specii veninoase şi trebuie evitat contactul cu ele, acestea atacând dacă se simt ameninţate.

Specialiştii recomandă turiştilor aflaţi în drumeţii în natură în zonele unde trăiesc vipere să evite suprafeţele cu pietriş, stâncoase sau însorite, să cerceteze cu atenţie locul unde se aşează şi să nu introducă mâinile între crăpăturile stâncilor”, este îndemnul celor de la Romsilva postat pe Facebook.

Vipera cu corn,la nivelul teritoriul european, se găseșt în zona de se sud respectiv sud-est, iar în România o puteți întâlni în sud-vest respectiv sud-est.

Este cea mai mare dintre viperele europene, putând ajunge la o lungime de 90 de centimetri. Se distinge printr-un bot ascuţit cu un corn nazal moale şi prin dunga de pe spate, formată dintr-o succesiuni de romburi, cu un colorit diferit la masculi şi la femele. Se hrănesc cu mamifere mici, şopârle, broaşte sau păsări şi preferă habitatele stâncoase din zonele montane”, adaugă Romsilva.

Ce trebuie făcut dacă ești muscat de vipera cu corn

Deși, au un aspect care pentru mulți dintre noi este cel puțin bizar dacă nu chiar înfricoșător, experții atrag atenția faptului că viperele au un aport pozitiv asupra mediului, viperele țin sub control populația dăunătorilor.

Primele simptome care apar în cazul unei mușcături se manifestă astfel:

„locale – urme ale mușcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice;

sistemice (generale)- febra, transpirații, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie („leșin”), dificultăți de respirație, durere toracica, convulsii, coma, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, șoc anafilactic (edem al feței, limbii, căilor aeriene, dificultăți de respirație, șoc – tensiune arteriala prăbușită, puls periferic nepalpabil)”, potrivit spotmedia.ro.

De reținut este faptul că mușcătura de viperă este clasificată după gradul de toxicitate. De exemplu, gradul 0, nu se manifestă printr-o reacție toxică, fără edem local. Gradul 1 (reacție toxică minimă), caracterizată printr-o umflătură în jurul mușcăturii. 

În ceea ce privește cel de-al doilea grad, în această situație apare o reacție toxică moderată care se manifestă prin vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie. Ultimul grad, care, în mod evident este și cel mai grav presupune un edem care se extinde spre trunchi și provoacă stare de șoc urmată de hemoragii sau alte reacții sistemice.

Măsuri de prim ajutor

Măsurile de prim-ajutor care se impun în cazul unei mușcături constau în liniștire pacientului. Acesta trebuie întins pe spate sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient. După care, rana trebuie curățată cu apă oxigenată sau cu apă curată. Important este să scoateți orice bijuterii, inele, brățări, deoarece în cazul apariției unui edem, înlăturarea acestora va fi mult mai dificilă și în plus, vor acționa ca un garou.

Sub nicio formă nu „stoarceți rana” și nici nu aspirați veninul cu gura, nu are niciun efect, la fel cum nici aplicarea unui garou sau a cuburilor de gheață nu va îmbunătăți starea pacientului. Membrul mușcat se va imobiliza cu o atelă, pentru a preveni contracțiile musculare care favorizează circulația limfatică, poziția în care va fi menținut trebuie să fie una neutră sau mai jos decât nivelul corpului.

Șocul anafilactic se tratează în regim de urgență prin administrarea de adrenalină, ajută produse precum Anapes sau Epipen. Serul antiviperin trebuie administrat doar de un cadru medical în funcție de gradul de toxicitate.