Sari la conținut
Home » Atenție la sănătatea animalelor în timpul sezonului de iarnă!

Atenție la sănătatea animalelor în timpul sezonului de iarnă!

  • de

Atenție la sănătatea animalelor în timpul sezonului de iarnă! Ger anunțat de meteorologi.

Vreme deosebit de rece și ger atât noaptea, cât și ziua!

Meteorologii au prognozat o vreme deosebit de rece și ger atât ziua cât și noaptea, iar noi trebuie să adoptăm măsuri speciale pentru protejarea animalelor.

În cazul în care câinii, pisicile, iepurii sau alte animale de companie sunt ținute afară, este important să li se asigure o sursă de apă potabilă, precum și un adăpost corespunzător, care să poată oferi protecție față de intemperii.

Astfel, veterinarii le recomandă proprietarilor de animale să respecte câteva reguli pentru ca animalele să nu aibă de suferit din cauza zăpezii sau a frigului.

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, animalele trebuie să fie adăpostite în spații corespunzătoare care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a frigului și zăpezii.

De asemenea, trebuie să li se asigure cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare cantitativ (în funcție de specie, talie și stare fiziologică) și calitativ (prospețime, raport energetic, etc.).

Proprietarii trebuie să aibă în vedere și protejarea surselor de apă și furaje, pentru a nu fi supuse înghețului, dar și verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică. La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, aceștia au obligația de a-l anunța urgent pe medicul veterinar de circumscripție, iar în cazul în care, din cauza intemperiilor, se produc pagube ce afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligați să anunțe de urgență primăria pentru a fi luate măsurile necesare:

„Precizăm că porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. În cazul în care, în timpul călătoriei, temperatura ambientală coboară sub 0° Celsius, este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute, cu condiția ca, în mijlocul de transport, să nu existe curenți de aer rece, iar ovinele și caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scăzute. Ecvinele pot fi transportate și când temperatura coboară sub -20° Celsius, cu condiția ca mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. Datorită condițiilor meteorologice, există riscul apariției stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei și, totodată, identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilație (se ridică părul/blana), îngrămădire (pentru a conserva căldura), letargie și somnolență și colaps”, spun specialiștii din cadrul DSVSA Vaslui.