Sari la conținut
Home » Atenție la obiectele pe care le aveți în casă sau afară! Riscul ca animalul de companie să le înghită este mare

Atenție la obiectele pe care le aveți în casă sau afară! Riscul ca animalul de companie să le înghită este mare

  • de

Atenție la obiectele pe care le aveți în casă sau afară! Riscul ca animalul de companie să le înghită este mare.

Lipsa de atenție poate avea consecințe extrem de grave!

Un patruped poate înghiți obiecte nedorite atunci când proprietarii nu sunt atenți! Din curiozitate, acest lucru poate deveni fatal pentru animalul de companie, mai ales că primele semne încep să apară la o zi după ingerare. Complicațiile pot duce din păcate la situații critice, deoarece esofagul riscă să rămâne blocat, animalul nu mai poate mânca, apare senzația de regurgitare și se declanșează apatia.

Problema cea mai mare apare când corpul străin perforează esofagul şi induce complicaţii la nivelul cavităţii toracice. În stomac, în schimb, corpurile străine pot stagna fără să dea niciun simptom. Riscul apare când acestea ajung în intestin şi produc ocluzie intestinală, moment în care trebuie intervenit chirurgical.

Potrivit medicului veterinar Constantin Ifteme și preluat de click.ro, zilnic apar astfel de cazuri:

Atenție la obiectele mici, pe care le lăsați la întâmplare prin casă, la dispoziția animalelor de companie. De plictiseală sau de curiozitate, le molfăie până ajung să le înghită. Periculoase sunt și jucările special pentru animale, dar prea mici pentru talia prietenului nostru necuvântător. Multe dintre obiectele ingerate de animale sunt jucării destinate lor, dar subdimensionate rasei. De aceea, dacă avem un câine de talie mare, ar trebui să-i dăm o jucărie suficient de mare încât să nu o poată înghiţi. În cazul pisicilor, ele sunt tentate să înghită jucării mici, cum sunt cele de tip Sticky, care pot ajunge în stomac ori chiar în intestin. Dar cea mai mare problemă o constituie oasele, care se pot bloca la nivel esofagian, punându-le viaţa în pericol”, spune medicul veterinar.

La cabinetul său, are o vitrină impresionantă cu obiecte ingerate de animăluţe, ajungând ca, după 13 ani de activitate, colecţia sa să numere peste 1.000 de corpuri străine extrase de la căţei, pisici, papagali ori dihori.

Se pare că nu doar animalele de companie de la casă sau apartament pot suferi astfel de probleme:

„Am fost solicitaţi de câteva ori să mergem la Delfinariul din Constanţa, unde am efectuat câteva endoscopii delfinului Nini. Ulterior, am fost solicitat de grădina zoologică din Galaţi, unde am fost de mai multe ori şi am efectuat endoscopii la tigri. Dar şi în clinică avem pacienţi exotici: pitoni, papagali de diferite dimensiuni, dihori, broaşte ţestoase“, povestește dr. Constantin Ifteme.

Printre obiectele ce pot provoca răni fatale animalelor de companie, se numără: monezile și alte obiecte mici, medicamentele, detergenți și produse de curățenie, insecticide, etc.