Sari la conținut
Home » Anularea apetitului pentru trofee, soluția pentru a stopa uciderea urșilor? Propunerea Agent Green

Anularea apetitului pentru trofee, soluția pentru a stopa uciderea urșilor? Propunerea Agent Green

Anularea apetitului pentru trofee, soluția pentru a stopa uciderea urșilor? Propunerea Agent Green.

Totul a pornit după scandalul uciderii ursului Arthur!

În urma unor declarații acordate digi24.ro, președintele Agent Green a venit cu o soluție pentru a putea limita, dacă nu chiar stopa, vânătorile ilegale de la noi din țară:

„În primul rând, să se distrugă animalul după ce a fost omorât. Exact cum se face cu fildeșul, pentru a prteja elefanții. Împușcarea nu este singura soluție. A fost un scandal-monstru ieri, cu un urs omorât în Slovacia. Dar acolo s-a făcut măcar cumva ca la carte. Ursul a fost tranchizilizat și apoi eutanasiat. Adică s-a redus acea suferință inutilă. Că poate glonțul nu nimerește unde trebuie, și provoacă o suferință cumplită animalului. Sau poate e nevoie de mai multe gloanțe până îl dobori, că este un animal mare”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Reamintim faptul că asociația Agent Green a descoperit uciderea ursului Arthur.

Anularea apetitului pentru trofee este văzută ca o soluție ce ar putea stopa fenomenul îngrijorător din pădurile României.

„Acolo s-a făcut tevatură că s-a împușcat un urs. Punct. Dar măcar au respectat chestia asta. Nu s-a vânat la trofeu, clar, s-a vizat rezolvarea unui urs problemă, dar ce ne facem dacă la noi mai apar probleme și nu se poate rezolva pentru că nu avem recensământul populației. Comisia Europeană nu prea ne lasă să dăm derogări. Am discutat cu premierul, este o deschidere, clar. Am propus pentru început niște măsuri urgente pentru a distruge acest apetit pentru trofee. Asta trebuie făcut – înlăturat apetitul pentru trofee, pentru că România a fost până acum, țara tuturor posibilităților. Am discutat cu comisarul generalal Gărzii de Mediu și este viabilă propunerea noastră. În primul rând, să se distrugă animalul după ce a fost omorât. Exact cum se face cu fildeșul, pentru a proteja elefanții. Se prelevează probe de ADN pentru dosar și pentru știință, după care se incinerează. La revedere, nu mai are interes niciun vânător să vină să plătească pentru ceva ce nu poate lua acasă”, a adăugat acesta.

Nimeni nu verifică partida de vânătoare!

Din păcate, la noi în țară, partidele de vânătoare nu sunt atât de bine reglementate, iar lipsa unui reprezentat al statului, fie că vorbim despre MAI sau Garda de Mediu, duce la o serie de nereguli:

„Și la aceast măsură extremă, măsura letală, să participe nu doar vânătorul și asociația de vânătoare, că nimeni nu verifică dacă ei nu cumva au pecat cu 5 urși în loc de unul. Nu-i verifică nimeni. În acte scrie doar că trofeul rămâne la vânător. Vreau să atrag atenția că nimeni nu-i verifică. Eu cred cu tărie că trebuie să fie prezent un reprezentant al MAI, adică un polițist sau jandarm, și un reprezentant al Gărzii de Mediu, tocmai pentru a verifica și cu probe ADN că s-a extras exemplarul-problemă. Trebuie să anulăm apetitul pentru trofee, pentru că altfel nu rezolvăm nimic. Atenție, până în 2016, în România se omorau cam 500, 600 de urși anual. Nu s-a rezolvat problema. Era vânătoare de trofee pe față. Se extrăgeau masculii mari, care aveau rol crucial de a asigura stabilitatea populației, iar dacă ei dispar, sau se răresc, o ursoaică va rămâne cu puii mai mult decât stă din punct de vedere biologic, 2-3 ani, nu va mai veni niciun alt mascul să alunge puii care nu sunt ai lui, și se vor putea reproduce puii cu propria mamă. Asta va duce la cosangvinizare și periclitează specia. De aceea sunt foarte importanți masculii dominanți”, a atras atenția președintele Agent Green.