Sari la conținut
Home » Animale pe cale de dispariție. Episodul 2: Gorilele de munte, doar 1.000 de exemplare au mai rămas în toată lumea

Animale pe cale de dispariție. Episodul 2: Gorilele de munte, doar 1.000 de exemplare au mai rămas în toată lumea

sursă foto: African Wildlife Foundation

Aceste maimuțe mărețe, glorioase și acoperite cu blană sunt unele dintre cele mai apropiate rude ale noastre. Din păcate, s-ar putea ca noi să fim și cea mai mare amenințare pentru ele. De zeci de ani, oamenii pătrund în pădurile gorilelor de munte din Africa Centrală, în prezent, mai există doar aproximativ 1000 de exemplare din aceste animale splendide în sălbăticie.

sursă foto: pawtracks.com
gorila de munte; 1000 de exemplare mai sunt în toată lumea; sursă foto: pawtracks.com

Gorilele de munte trăiesc, în general, în grupuri formate din mai multe femele cu puii lor și, de obicei, dintr-un mascul adult dominant cunoscut sub numele de „spate argintiu” datorită petelor de păr argintiu de pe spate și șolduri.

Unde trăiesc gorilele de munte?

Principala amenințare la adresa gorilelor este reprezentată de oameni și de presiunea tot mai mare pe care aceasta o exercită asupra habitatului gorilelor. Cu atât de puțini indivizi în sălbăticie, gorila de munte este catalogată ca fiind mai mult decât o specie pe cale de dispariție. Vestea bună este că numărul lor a crescut recent. Nu este prea târziu pentru noi să ne protejăm puternicii noștri veri de munte.

Gorilele de munte trăiesc în doar două grupuri izolate, unul în vulcanii Virunga, care se întinde pe granițele dintre Rwanda, Uganda și Republica Democrată Congo (RDC), și unul în Parcul Național Bwindi Impenetrable din Uganda, învecinat cu Rezervația naturală Sarambwe din RDC.

sursă foto WWF.org
gorila de munte; sursă foto WWF.org

Gorilele de munte sălbatice se găsesc în habitatele montane de mare altitudine și în pădurile de bambus, unde se hrănesc în principal cu frunze și lăstari.

De ce sunt gorilele de munte atât de importante

Ecoturismul – vizite turistice responsabile din punct de vedere social și ecologic, inclusiv excursii atent ghidate pentru a vedea gorilele – poate fi, de asemenea, o sursă importantă de venit pentru populația locală care trăiește în imediata apropiere a gorilelor sălbatice.
„A vedea gorilele de munte în sălbăticie este o experiență incredibilă.

Am amintiri minunate despre gorilele mici care se jucau între ele și se rostogoleau pe pantele munților și despre masculul cu spate argintiu care stătea maiestuos vizavi de mine, folosind un mârâit ușor pentru a controla restul grupului său.

A fost o experiență extrem de plină și una care îmi va aminti pentru tot restul vieții de ce munca pe care WWF o face prin Programul internațional de conservare a gorilelor este atât de importantă”, a declarat  Cath Lawson, Manager regional Africa de Est