Sari la conținut
Home » Amendă pentru proprietarii de câini care nu fac acest lucru

Amendă pentru proprietarii de câini care nu fac acest lucru

Amendă pentru proprietarii de câini care nu fac acest lucru. Mulți deținători de câini ignoră legislația și riscă să fie amendați. Legea este foarte clară în acest caz.

În conformitate cu Ordonanța de Urgență 155/2001, posesorii de câini din România au obligația să își înregistreze animalele de companie în registrul de evidență a câinilor cu stăpân.

Amendă pentru proprietarii de câini. 2000 de lei pentru neînregistrarea câinilor deținuți

O recentă amendă de 2.000 de lei, primită de o femeie care avea în grijă 26 de câini neînregistrați, aduce această lege în prim-plan, afectând direct iubitorii de animale.

Femeia în cauză a fost sancționată în urma unui proces desfășurat la Judecătoria Călărași, fiind amendată pentru „nerespectarea obligației de a înscrie cei 26 de câini aflați în proprietatea sa în mod continuu”. Deși a contestat amenda, susținând că toți câinii erau deja înregistrați, instanța a confirmat sancțiunea.

Conform documentelor depuse la dosar, controlul efectuat la imobilul femeii a avut loc ca urmare a plângerilor vecinilor privind disconfortul acustic și olfactiv generat de animalele neînregistrate. Femeia nu a permis accesul echipei de control în imobil, iar verificările ulterioare în registrul de evidență a câinilor cu stăpân nu au identificat niciun câine înregistrat pe numele ei.

Sentința Judecătoriei Călărași, care nu este definitivă, indică gravitatea situației, mai ales că proprietara nu a permis autorităților accesul pentru clarificarea situației reale.

În plus, o decizie a Curții de Apel Timișoara din octombrie 2023 impune tuturor posesorilor de animale de companie care locuiesc la bloc să obțină aprobarea vecinilor înainte de a aduce animalele acasă. Această hotărâre este rezultatul unei sentințe definitive emise în 2021 și se aplică proprietarilor de animale din Timișoara.

În concluzie, respectarea regulilor privind înregistrarea și deținerea de animale de companie devine o obligație esențială pentru iubitorii de animale, iar nerespectarea acestora poate atrage amenzi substanțiale și consecințe juridice.