De 5053 Vizualizari

„Am descoperit un ADN ce nu coincide niciunei fiinţe cunoscute de noi. Această formă de viaţă este inclasificabilă”

Noi forme de viaţă descoperite in Lacul Vostok din Antarctica

Autor: Marius Matei

Oamenii de ştiinta din Rusia au reuşit să foreze prin stratul de gheată de 4 kilometri anul trecut.


Oamenii de ştiinţă din Rusia susţin că au descoperit o nouă formă de viaţă, în inima Antarcticii, la 4 kilometri adâncime în lacul Vostok, cel mai mare lac subglaciar din Antarctica.
Planificarea proiectului de forare a calotei îngheţate a durat ani de zile, iar eforturile echipei implicate au fost colosale, având în vedere că lacul Vostok este situat în inima Antarcticii de Est, cunoscut drept unul din cele mai neprimitoare locuri de pe Pământ.

În acest loc, în data de 21 iulie 1983, termometrele au înregistrat temperatura de -89 grade Celsius.

Anul trecut, echipa de cercetători a forat aproape 4 km prin stratul de gheaţă, pentru a ajunge într-un loc despre care oamenii de ştiinţă spun că fost izolat de atmosfera Terrei timp de mai multe milioane de ani. Cu ajutorul sondelor, cercetătorii ruşi au prelevat mostre de apă de la acea adâncime în care spun că au găsit forme de viaţă necunoscute până acum ştiinţei.
“După ce am înlăturat materialul contaminat, am descoperit un ADN ce nu coincide niciunei fiinţe cunoscute de noi până acum. Această formă de viaţă este necunoscută şi inclasificabilă” a spus Dr. Serghei Bulat, cercetător la Laboratorul de Genetică din cadrul Institutului de Fizică Nucleară din Sankt Petersburg.
Omul de ştiinţă a subliniat faptul că „ADN-ul bacteriei nou descoperite este similar doar în proporţie de 86% cu al oricărei alte forme de viaţă studiată până acum. O similitudine de 90% clasifică de obicei organismul necunoscut”, a explicat acesta.Baza de cercetare Vostok a fost ridicată de către ruşi in anul 1956 şi în urma unor sondări seismice au realizat existenţa unei “pungi cu apă” la mare adâncime sub calota glaciară. Totuşi, abia în anii 90 oamenii de ştiinţă britanici au reuşit sa determine, cu ajutorul radarului, dimensiunea completă a lacului.
Având o suprafaţă de 15 000 km² si adâncimi de peste 800 m, lacul Vostok este similar ca dimensiune cu lacul Baikal din Siberia sau cu Lacul Ontario din America de Nord.
Recent cercetătorii americani au forat într-un lac asemănător numit lacul Whillans. Aceştia deasemenea au raportat descoperirea unor forme de viaţă microbiene, deşi lacul Whillans se crede ca ar fi izolat de mult mai puţin timp decât lacul Vostok.

Tags:

,

5 Comentarii

  1. in sfarsit l-au gasit pe stramosul lui basecu…acum poate sa plece linistit pe mare!

  2. cautati prin parlament, gasiti cu siguranta multe specimene inclasificabile cu adn-ul,haideti sa va ajut un pic, marko ponta ‘ntonescu ‘liescu etc. Informatia e moca si sa nu ziceti ca nu v-am ajutat!

  3. apartine tagmei p-usl-amalelor, ce-i asa de greu de descifrat?

  4. Articolul este foarte interesant insa comentariile sant pe langa subiect.

  5. @aoleu, iar tu, „atentule”! E mica pensia de securist? Te plictisesti? Pai afla ca Basescu nu e deloc o fosila, spre deosebire de Iliescu al tau

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X