Sari la conținut
Home » Albastru de Rusia

Albastru de Rusia

  • de

Albastru de Rusia este numele unei rase de pisici originara din Rusia, descinde din regiunea Arhanghelsk. Are blana scurta si gri, un albastru-argintiu. Speranta de viata este de peste 15 ani.

Este o pisica inteligenta, jucausa dar timida in preajma strainilor. Asemenea altor rase sociabile de pisici, si Albastra de Rusia dezvolta o relatie speciala cu stapanul sau.

 Istoria pisicii Albastru de Rusia

Se presupune ca originea ei ar fi in Arhanghelsk, o localitate din Rusia. Se presupune si ca, primele pisici Albastru de Rusia au fost aduse in Anglia si Nordul Europei prin 1860 de catre marinarii britanici. Prima aparitie publica a acestei rase a avut loc in 1875, la Crystal Palace din Anglia, sub numele de Archangel Cat. Pana in 1912 a fost incadrata in clasa pisicilor albastre, ulterior primind o grupa separata. In secolul trecut era cunoscuta sub numele de „Albastra de Arhanghelsk”, dar i se spunea si pisica malteza sau spaniola.

Albastru de Rusia

Rasa a fost dezvoltata in Rusia si peninsula Scandinava pana dupa Al Doilea Razboi Mondial. Dupa acest eveniment tragic in istorie, unii crescatori au inceput sa incruciseze Albastra de Rusia cu Siameza, ulterior renuntandu-se la acest lucru. Pisica Albastra de Rusia (Russian Blue) sta la baza altor rase precum Havana Brown.Cum arata pisica Albastru de Rusia?Aceasta felina se regaseste in grupul pisicilor cu par scurt, matasos, cu „blana dubla”. Primul strat este moale si fin, de aceeasi dimensiune cu stratul superior care are culoarea albastru-argintiu.  Are trupul lung, musculos, blana deasa si fina la atingere, ochii inchisi la culoare sau verde smarald. Petele albe pe blana sunt considerate defecte in expozitiile de feline. Adeseori pisicile Russian Blue sunt confundate cu British Shorthair sau chiar Korat.TemperamentFricoasa, linistita, calma, iubitoare, este o pisicuta care se adapteaza extrem de usor mediului in care este crescuta. Se ataseaza foarte mult de stapani si este prin excelenta, o pisicuta de apartament. O trasatura specifica rasei este inteligenta superioara altor rase si abilitatea de a linisti oamenii, simtind emotiile umane. Pisica Albastru de Rusia poate fi invatata sa joace aport, e extrem de loiala stapanului si se intelege bine cu alte rase de pisici si alte animale de companie.

Albastru de Rusia

Sanatate

Felinele Russian Blue au putine probleme de sanatate, nu sunt predispuse defectelor genetice. In privinta alergiilor pe care le pot starni oamenilor, s-a descoperit ca pisica Albastru de Rusia este hipoalergenica, fiind ideala si pentru persoanele sensibile.Aspecte particulareDeoarece au o blanita deasa, cu un puf profund, bogat, Albastra de Rusia necesita o ingrijire speciala pentru a arata excelent. Periati-o cu o perie cu dinti sau peri mai duri cel putin o data pe saptamana si de doua, trei ori pe saptamana in perioadele de naparlire. In general, Albastrele de Rusia naparlesc de doua ori pe an, o data toamna cand isi inlocuiesc blana de vara si o data, primavara, cand isi inlocuiesc blana de iarna.