„Am primit o pisica siameza de 11 luni si a doua zi am lasat-o prin curte, dar cand am lasat-o putin singura a disparut si nu o mai gasesc niciunde …. E posibil sa se mai intoarca acasa? … Fostii stapani stateau la bloc si nu era obisnuita sa stea pe afara … Va multumesc anticipat!”

Raspunsul veterinarului:

pisicuta bolnava  E posibil sa se intoarca, dar e la fel de posibil sa nu mai revina! Cu toate ca unii ar putea spune ca intrebarea dvs. nu are prea mult sens, ea capata sens daca stam si analizam de ce fug pisicile de acasa si nu se mai intorc niciodata (nu ne referim la cazurile in care sufera accidente sau se afla in imposibilitatea de a se intoarce de unde a plecat).

Motivul nr. 1:Pisica nu este un animal TOTAL domesticit. Mai degraba, pisica tolereaza omul si il iubeste si accepta ca fiind unul de-al ei, daca e crescuta de mica si daca gena ei nu este una „nobila”. Adica pisicile persane, siameze, birmaneze, etc au un instinct salbatic mai accentuat decat al celor din rasa „europeana”.

2. Viata de maidan e mai buna decat cea de apartament! Pisicile sunt animale active, care dorm cat e ziua de lunga doar daca nu au altceva de facut sau daca au ajuns la o varsta inaintata sau la o greutate nesanatoasa.  Daca acasa viata era plictisitoare si trista, pe strada, cu siguranta, va avea parte de actiunea mult ravnita.

3.  Nu se poate atasa de tine, stapanul ei! Oricat de bine ar duce-o, pisica e cea care alege stapanul, nu invers. Tu poti sa stai si in cap. Daca nu exista chimie intre voi, fiecare zi din viata felinei va fi un nou episod din „Prison break” pisicesc.

4. Pur si simplu nu stiu sa se mai intoarca! Se poate intampla ca felina sa se indeparteze atat de mult de casa (eventual sa fie si fugarita de un caine, ca sa nu se poata concentra la traseul parcurs) si sa nu stie cum sa ajunga inapoi la stapani. Asa se face ca unele pisici apar tocmai dupa ani de zile.

5. Ca si in cazul dvs., e posibil ca pisica sa fi plecat „in cautarea stapanilor sai”. Schimbarea poate a venit ca un soc emotional puternic pentru ea…