Sari la conținut
Home » Agresivitatatea pisicilor, o problemă tot mai frecventă. Cum poate fi corectat comportamentul felinelor

Agresivitatatea pisicilor, o problemă tot mai frecventă. Cum poate fi corectat comportamentul felinelor

pisică agresivă

„Am un pisic adoptat de puțin peste 5 luni. În acest timp, m-a atacat de trei ori, provocându-mi răni considerabile. Este ca și cum un comutator se activează în capul lui și devine foarte agresiv. Încerc să îl închid într-o cameră până se calmează, dar, deși pare că se căiește, răul este făcut. Nu pot să înțeleg ce declanșează acest comportament. Mă puteți ajuta, vă rog?”. Nu de puține ori am văzut astfel de comentarii postate pe grupurile dedicate.

Multe lucruri pot declanșa un episod de agresivitate la o pisică. În continuare vom exemplifica cele mai frecvente cauze care modifică comportamentul animalului de companie.

Principalele cauze care declanseșază agresivitatea pisicilor

Cele mai frecvente  cauze care declanșează un comportament agresiv pot fi zgomotul puternic; zăngănit de pungi de plastic; joc prea dur; privirea la pisica ta; nu vă hrăniți pisica la timp; o luptă cu o altă pisică din casă; o pisică care trece pe lângă o fereastră cu care nu se poate lupta; durerea asociată cu un dinte stricat sau cu o altă boală.

După cum puteți vedea din această listă, nu există prea multe lucruri pe care le puteți face pentru a evita toți factorii declanșatori, deoarece multe lucruri vor face ca o pisică să își manifeste agresivitatea

Dacă vă puteți da seama dacă are un singur declanșator, puteți învăța să îl evitați. În caz contrar, veți dori să faceți tot posibilul pentru a evita cât mai multe declanșatoare. Iată câteva strategii pe care să le încercați:

Nu faceți mișcări bruște sau zgomote bruște în preajma pisicii dumneavoastră; nu ridicați vocea către pisica dumneavoastră; mângâiați-vă pisica doar sub bărbie; cumpărați o jucărie de vânătoare, astfel încât pisica dumneavoastră să aibă ceva de făcut atunci când este agitată;  cumpărați o jucărie care distribuie dulciuri pentru a recompensa pisica pentru comportamentul său de vânătoare.

Faceți ca pisica dumneavoastră să fie examinată și să i se facă analize de sânge pentru a determina dacă există o problemă de sănătate de bază.

Cu toate acestea, mulți oameni nu pot trăi cu un animal de companie care nu este demn de încredere. Este posibil să trebuiască să luați în considerare posibilitatea de a vă reloca pisica sau de a o preda la un adăpost. Dacă nu vă puteți da seama ce anume declanșează aceste episoade, ați putea fi grav rănit.

Eutanasierea în cazul pisicilor agresive

Proprietarii de pisici sunt adesea mai predispuși să suporte acest comportament decât proprietarii de câini, care pot decide să își eutanasieze câinele după un singur episod agresiv. Aproximativ 6% din toate pisicile eutanasiate în adăposturile de animale se datorează agresivității față de oameni. Aceasta este mai mult decât alte motive comportamentale.

Vă recomandăm, de asemenea, să vă consultați medicul dumneavoastră obișnuit pentru ca rănile provocate de mușcături să fie tratate cu antibiotice. Pisicile pot răspândi o infecție bacteriană gravă cu mușcăturile lor (Pasturella multocida) și există multe povești în care acest lucru s-a transformat într-o problemă gravă. Există cazuri în care aceasta a provocat pierderea unui membru, spitalizare și chiar deces.

Cu toate acestea, mulți oameni nu pot trăi cu un animal de companie care nu este demn de încredere. Este posibil să trebuiască să luați în considerare posibilitatea de a vă reloca pisica sau de a o preda la un adăpost. Dacă nu vă puteți da seama ce anume declanșează aceste episoade, ați putea fi grav rănit, informații preluate de pe site-ul pethelpful.com