Sari la conținut
Home » BOLILE care îți lasă prietenul necuvântător ORB

BOLILE care îți lasă prietenul necuvântător ORB

Bolile care îți lasă prietenul necuvântător orb

Există dovezi că prietenii necuvântători aduc beneficii psihologice pentru stăpânii lor. Iubitorii de animale se bucură de satisfacţii numeroase, de iubire necondiţionată şi de o stare de spirit mult mai bună. Animalele ne pot oferi adevărate lecţii de viaţă privind ataşamentul sincer şi prietenia durabilă. Stăpânii de animale trebuie să fie conştienţi de faptul că sănătatea acestora este foarte importantă. Bolile animăluţelor nu trebuie ignorate, afectiunile oftalmologice necesitând atenţie şi o îngrijire specială.

Afecţiuni oftalmologice frecvent întâlnite la câini şi pisici

Alergii oculare – provoacă inflamarea pleoapelor şi pot avea grave consecinţe dacă nu sunt tratate corespunzător, în timp util. Aceste alergii pot apărea ca reacţii la substanţe chimice, expunere prelungită în vânt, frig sau de asemenea, pot apărea în urma unor răceli.

Conjunctivita este o boală foarte des întâlnită, ce poate evolua cronic sau acut, manifestându-se printr-o inflamaţie roşie apărută între pleoapele inferioare şi globul ocular. Această boală apare din cauza acţiunii nefaste a unor viruşi, bacterii, microbi sau din cauza pătrunderii în ochi a unor corpuri străine cu acţiune traumatică. Conjunctivita provoacă lăcrimare abundentă sau chiar scurgeri purulente din ochi.

Glaucomul se exprimă clinic prin durere severă şi se manifestă prin creşterea presiunii intraoculare. Dacă această boala nu este tratată, poate conduce la orbire, presiunea ridicată acţionând într-un mod nefast asupra nervului optic.

Atrofierea progresivă a retinei nu afectează aspectul ochiului. Boala se manifestă iniţial prin orbire nocturnă, iar dacă nu este depistată şi tratată la timp, prin agravare poate conduce chiar la orbirea totală. Această afecţiune are simptome ce progresează lent, în diferite etape din viaţa animalului.

Cataracta este o afecţiune incurabilă, ce modifică transparenţa cristalinului, conducând la orbire. Evoluţia bolii este nedureroasă şi treptată, iar apariţia ei poate avea loc fie la naştere, fie odată cu înaintarea în vârstă. Deseori, cataracta apare şi în urma unor leziuni oculare sau a diabetului de care suferă animăluţul.

Afecţiuni ale corneei – apar fie în urma unei leziuni, fie în urma contactului cu o substanţă chimică. Corneea poate fi rănită şi din cauza uscării ochiului animalului. Scăderea secreţiei lacrimale poate conduce la o uscare exacerbată a ochiului şi la apariţia anumitor afecţiuni la nivelul corneei.

În afară de cele câteva dintre afecţiunile oculare enumerate mai sus, animaluţele mai pot suferi şi de alte boli mai mult sau mai puţin grave. Pentru a evita pericolul oricăror complicaţii şi suferinţe ulterioare, acordaţi o maximă importanţă fiecărui simptom apărut şi nu ezitaţi să consultaţi un medic veterinar ori de câte ori este nevoie. Pentru a cunoaşte cât mai multe informaţii despre posibilele afecţiuni ale prietenilor necuvântători, vă punem la dispoziţie o serie de cărţi ce pot reprezenta un ajutor bine venit.

ANIMAL ZOO VĂ RECOMANDĂ SĂ CITIȚI ȘI:

De ce se ÎMBOLNĂVESC câinii, în funcție de rasa din care fac parte! Iată care sunt BOLILE SPECIFICE celor mai cunoscute CINCI rase

De ce se ÎMBOLNĂVESC câinii, în funcție de rasa din care fac parte! Iată care sunt BOLILE SPECIFICE celor mai cunoscute CINCI rase
03 Oct, 2017 la 2:44 pmModifica

Cele mai FRECVENTE BOLI întâlnite la ANIMAL și OM

Cele mai FRECVENTE BOLI întâlnite la ANIMAL și OM
01 Aug, 2017 la 5:07 pmModifica

EXCLUSIV ANIMAL ZOO! ZOONOZE sau BOLI ÎNTÂLNITE LA ANIMAL ŞI OM

EXCLUSIV ANIMAL ZOO! ZOONOZE sau BOLI ÎNTÂLNITE LA ANIMAL ŞI  OM
05 Apr, 2017 la 3:28 pmModifica