Sari la conținut
Home » Cele mai FRECVENTE BOLI întâlnite la ANIMAL și OM

Cele mai FRECVENTE BOLI întâlnite la ANIMAL și OM

Cele mai FRECVENTE BOLI întâlnite la ANIMAL și OM. De multe ori medicii veterinar s-au lovit în practică de întrebarea adresată de către proprietar: “Se poate lua la oameni sau la copii?”

Medicul veterinar Cristina Grozea, de la Cabinetul Crazy-Vet, a expus cele mai frecvente boli care pot apărea atât la om cât şi la animal şi modul lor de infestare.

În ultimii 2 ani comform noii legislaţii în vigoare toţi proprietarii de câini, trebuie să îşi înregistreze companionii, să îi vaccineze antirabic şi să îi deparaziteze intern. Dar la fel de bine cum un câine infestat poate transmite rabie, la fel poate transmite şi o pisica.

TURBAREA (Rabia):Virusul rabic este present în majoritatea regiunilor lumii şi se poate replică la toate mamiferele cu sânge cald, evitând mecanismele de apărare imunologice ale acestora. Boală produsă este fatală, şi totuşi virusul îşi asigura propria supravieţuire determinând gazdă afectată, în apropierea decesului sau găsească o nouă gazdă şi victima.

Rabia este o afecţiune a animalelor , infecţia umană fiind aproape întotdeauna un eveniment final declanşat de câinele infectat. Peste 90% din decesele umane prin această boală seproduc la tropice.În mod normal rabia este întâlnită la carnivore, dar paote fi prezenţa şi la taurine, ovine, cabaline, animale care deseori sunt muşcate de carnicorele bolnave sau purtătoare. Că surse de infecţie amintim animalele bolnave şi cele purtătoare sau în perioada de incubaţie, care elimina virusul prin salivă.Infecţia se poate face în mod direct prin muşcătura sau zgârietură, sau prin inocularea virusului, iar virusul se conservă numai în organismul animal.

La om rabia trebuie suspectată atunci când simptomele neurologice apar consecutiv muscaturiiu unui animal. Perioada de incubaţie este urmată de o perioada prodomala de 2-10 zie, cu simptome nespecifice, în timpul căreia pacientul poate prezenţa o stare de rău general, cu oboseală, astenie, pierderea apetitului, cefalee, febra.

La animale semnele clinice ale rabiei se manifestă prin tulburări de comportament şi paralizie inexplicabilă. În mod normal animalele domestic sunt prietenoase , nu sunt perturbate cu uşurinţă, arată sănătos şi au un comportament predictibil.

Animalele sălbatice au modele comportamentale caracteristice, în mod normal le este teamă de om şi într-un mediu deschis, prefer să treacă neobservate sis a evite contactul.

Prevenirea apariţiei bolii:– reducerea numărului carnivorelor sălbatice şi a câinilor vagabonzi– distrugerea şobolanilor– limitarea circulaţiei câinilor în unităţile zootehnice– Vaccinarea animalelor de companie şi animalelor sălbatice– animalele suspecte de boală ţinute în carantină 24-48 de ore

Etichete: