Sari la conținut
Home » Întâlnire oficială! Află cine este cățelul care apare în poza oficială de la întâlnirea de la Atena dintre Klaus Iohannis și premierul grec Kyriakos Mitsotakis

Întâlnire oficială! Află cine este cățelul care apare în poza oficială de la întâlnirea de la Atena dintre Klaus Iohannis și premierul grec Kyriakos Mitsotakis

O imagine surprinsă de la întâlnirea dintre Klaus Iohannis cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis de la Atena a apărut pe agențiile de știri. În poza oficială apare și un cățel.

Acesta este animalul de companie al primului ministru elen, Kyriakos Mitsotakis.

Acesta este Peanut a fost adoptat de 2021 de către premierul grec, cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor fără Adăpost, iar de atunci este locatar oficial al reședinței primului ministru.

„Adevărul este că nu eu l-am ales pe el, el ne-a ales pe noi”, a declarat Mitsotakis când a fost întrebat despre cum l-a adoptat pe Peanut.

Peanut este un răsfățat, cățelul are acces peste tot și apare inclusiv în fotografiile oficiale de la primirile lui Mitsotakis. Iar Peanut a dovedit că nu are niciun fel de trac și a stat dezinvolt la poză, preferând să se poziționeze lângă președintele român.

Peanut a explorat deja toate zonele Palatului Maximos, reședința oficială a premierului și s-a adaptat rapid la noile condiții. Cățelușul a câștigat dragostea tuturor angajaților, în timp ce își arată cu generozitate tandrețea față ei.

Din păcate, criza financiară a Greciei din ultimul deceniu a adus cu ea multe probleme, inclusiv, în mod tragic, abandonarea animalelor de companie. Mulți oameni în acești ani și-au lăsat câinii și pisicile în stradă pentru că nu și-au permis să le țină, crescând foarte mult populația de animale fără stăpân din țară.
Pentru protecția animalelor, Grecia a introdus noi reglementări  pentru proprietarii de animale de companie și vânzătorii. Totodată, au fost introduse sancțiuni mai stricte pentru abuzul asupra animalelor. Ministrul supleant de interne, Stelios Petsa,s a spus că noul „cadru pentru animalele de companie arată umanitatea noastră”.

Noul proiect de lege include acum în mod explicit cele cinci libertăți ale animalelor recunoscute la nivel internațional.

Convenția Consiliului Europei pentru protecția animalelor domestice specifică clar care sunt acestea:

  • libertatea de a nu suferi de foame și de sete;
  • libertatea de a trăi ferite de disconfort;
  • libertatea de a nu suferi din cauza durerilor, a leziunilor și a bolilor;
  • libertatea de a manifesta un comportament normal;
  • libertatea de a nu suferi de frică sau de stres.

Articolul 13 din Tratatul privind funcționarea UE prevede că, animalele fiind ființe sensibile, trebuie să se țină seama de toate cerințele bunăstării acestora.

Din 1974, când a fost adoptat primul act legislativ al UE privind bunăstarea animalelor, exigențele referitoare la bunăstarea animalelor au evoluat pe baza cunoștințelor științifice robuste, crescând calitatea vieții animalelor în conformitate cu așteptările cetățenilor și cu cerințele pieței.

 

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează vineri şi sâmbătă, 2-3 decembrie 2022,  o vizită de lucru în Republica Elenă, la Atena, ocazie cu care are întrevederi cu omologul grec, Katerina Sakellaropoulou, şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.