7526 Vizualizari

04 Apr, 2013 la 12:55 pm

Norvegiana de pădure, pisica vikingilor

Norvegiana de padure

Se spune că Freya, zeiţa norvegiană a dragostei avea un car ce era tras de două pisici mari. În “Nordiske Mitologi” este scris că, atunci când marele gigant Utgard-Loki l-a provocat pe marele zeu Thor, a apărut o pisică mare, gri. Thor a încercat să o ridice, dar oricât s-a străduit, pisica s-a încovoiat, iar Thor nu a putut decât să-i ridice una din labele din faţă.

 

 

 

GIC DK*Naturell Rain Man, este un norvegian de padure alb, un fulg de nea rar care are nenumarate Best in Variety si Best in Show, el fiind si Grand International Champion

                                                                                                                                                                                                                Anda-Elena Porumb – Crescător

Felisa de Norvegiană de Pădure: Phoenix’s Cats

Membră A.F. Sofisticat şi F.A.F. Felis România

Scurt istoric

Norvegiana de pădure, cunoscută şi sub numele de Skogkatt, este una dintre cele mai vechi rase de pisici, care de-a lungul istoriei a evoluat şi s-a adaptat pentru a putea face faţă ostilului climat scandinavic. Aceasta rasă este prezentă în istoria scandinavă încă din anii 1500, însă în mitologia şi folclorul norvegian apar pisici cu descrieri care nu pot fi asociate decât cu pisica norvegiană încă din secolele VII, VIII şi IX.

Totuşi, la începutul secolului XX această magnifică pisică era din ce în ce mai rară şi pe cale de dispariţie. Astfel, pe la mijlocul anilor 1930 au apărut primele pisici norvegiene în expoziţiile de pisici de la acea vreme. Cu toate acestea, primul standard datează din anul 1975, iar primul pedigree distinct din anul 1977.

Descriere fizică

Norvegiana de pădure este o pisică de statură mare, capul este triunghiular, urechile sunt mari, late la bază şi amplasate la distanţă cu smocuri de păr tip lynx. Ochii sunt mari si ovali, bine deschişi, asezaţi puţin oblic, sunt permise toate culorile, iar expresia este alertă.

Norvegiana de pădure are picioarele puternice mari, înalte iar picioarele din spate sunt mai mari decât cele din faţă. Labele sunt mari şi rotunde, cu smocuri de păr între degete. Coada este lungă şi stufoasă, blana este semilungă aşezată în două straturi, un sub-strat abundent acoperit de cel de al doilea strat de păr lung, lucios şi impermeabil. Sunt permise toate culorile inclusiv cele cu alb, excepţie făcând tiparele cu point în nuante de ciocolatiu şi lila.

 

IP SC NW(12) PL*Gatta Inti, DVM, DSM, Inti un norvegian de padure negru tigrat cu alb, este poate cea mai titrate pisica din Romania, el remarcandu-se prin nenumaratele titlu pe care le detine, fiind totodata Supreme Champion, International Premior, National Winner, Distingueshed Variety Meriti si Distingueshed Show Merit.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Comportament şi caracter

Norvegiană de pădure este una din cele mai prietenoase rase de pisici. Se adaptează la aproape orice fel de situaţie, de obicei au un temperament docil şi au rabdare cu copiii. Pisicile norvegiene se îndrăgostesc foarte uşor de casa şi de familia lor. Cel mai fericite sunt atunci când se află în preajma oamenilor, a copiilor şi a altor animale de companie.

Aceste pisici sunt înzestrate cu inteligenţă si curiozitate nativă, sunt calme, răbdătoare şi nu se stresează uşor. Deşi sunt prietenoase, nu vă aşteptaţi ca norvegiana să vină şi să vi se aşeze în braţe. Sunt pisici cărora le place să li se dea atenţie, tocmai de aceea este foarte uşor să mergi cu ele în expoziţii.

Îngrijire şi întreţinere

Norvegienelor de pădure le place mâncarea. ”Micile gurmande“ trebuie hrănite cu mâncare de calitate superioară. Calitatea  hranei influenţează atât starea de sănătate, cât şi strălucirea blăniţei. Cantitatea de mâncare trebuie să fie controlată pentru a evita apariţia obezităţii.

Blana lor nu necesită o îngrijire specială. Un periaj o dată pe săptămână este recomandabil pentru a evita formarea ghemotoacelor de blană si suficient deoarece norvegienele sunt pisici foarte grijulii cu blana lor, toaletându-se foarte bine şi singure.

Norvegiana de pădure, spre deosebire de alte rase, nu este marcată de multe boli specifice, reprezentativă fiind doar boala  GSD IV (glycogen storage dysease).

.

A nu se confunda cu…

Majoritatea oamenilor tind să facă confuzie între norvegienele de pădure, maine coon şi siberiene, însă aceste trei  rase nu sunt rase surori. Ele sunt diferite vizibil la profil, statură, textura blănii şi chiar la temperament. Spre exemplu, în afară de diferenţa de mărime, la pisicile maine coon capul este mare, în formă de ic, cu contururi fine şi maxilar rotunjit. Siberiana are de asemenea capul în formă de ic, dar botul este pătrat. Norvegiana prezintă un profil lung, drept şi urechile ascuţite.

Vino sa vezi cele mai frumoase exemplare de Norvegiana de Padure la expozitia SofistiCAT!

In zilele de 6-7 aprilie, orele 10-17, la Sala Palatului din Bucuresti, are loc “SofistiCAT”.

Pisici din toate rasele, din tara si de peste hotare, va asteapta sa le admirati gratia si frumusetea!

Eveniment sustinut de ANIMAL ZOO!

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Un singur comentariu

  1. Foarte frumoase pisicutele.Sincer imi doresc si eu una sa adopt.O zi buna

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI