1239 Vizualizari

16 Aug, 2015 la 9:32 am

Diavolii tasmanieni, readusi pe continentul australian?

Un studiu de impact ecologic realizat de o universitate din Australia sugereaza ca ar putea fi timpul ca diavolii tasmanieni sa fie readusi pe continent, dupa mai bine de 3.000 de ani de la extinctia lor.

Mai exact, cercetatorii incearca, astfel, sa gaseasca o solutie pentru a tine sub control raspandirea vulpilor si a pisicilor. Se pare ca diavolii tasmanieni, marsupiali carnivori mici de statura si cu o musculatura foarte bine dezvoltata, ar fi disparut in urma cu trei milenii din cauza cainilor salbatici dingo.

diavol2

„Exista zone mari de unde dingo a disparut si unde avem nevoie de un pradator care sa suprime numarul vulpilor”, a explicat autorul studiului, Daniel Hunter, potrivit news.discovery.com. „Diavolul este raspunsul evident”, a adaugat el.

Diavolul tasmanian a disparut de pe continentul australian acum cel puțin 3.000 de ani, cu mult inainte de debarcarea europenilor in 1788, singurul loc in care mai este prezent fiind insula Tasmania. Deoarece aceste animale au fost vazute ca o amenintare la adresa celorlalte animale din Tasmania, diavolii au fost vanati pana in 1941, cand au devenit specie protejata oficial.



Diavolul tasmanian este cel mai mare marsupial carnivor din Australia, un mascul cantarind intre 10-12 kg, iar o femela intre 6 si 8 kg. Varsta la care aceste animale devin adulte este de 3 ani.

Tipetele diavolilor i-au speriat pe primii europeni. Daca mai adaugam si culoarea neagra si temperamentul rau, ne explicam de ce europenii i-au botezat asa.

Desi doar de marimea unui caine mic, labele si dintii puternici permit diavolilor sa devoreze in intregime prada, putand sa rupa pielea, dar si oasele. Puii sunt nascuti prin marsupiul deschis inspre spatele mamei, de care ei se prind cu dintii in primele 4 luni. Un astfeld e animal are o constructie ghemuita si groasa, cu un cap mare si o coada care este de aproximativ jumatate din lungimea corpului. Neobisnuit pentru un marsupial, picioarele sale din fata sunt usor mai mari decat picioarele din spate. Diavolul poate alerga cu pana la 13 km pe ora pe distante scurte. Blana este de obicei neagra, desi prezinta si niste pete albe neregulate pe piept.

O analiza a fortei muscaturii in raport cu dimensiunea corpului, arata ca diavolul are o muscatura mai puternica decat toate mamiferele, peste 5100 psi (35.000 kPa). Dintii si falcile diavolilor tasmanieni seamana cu ale hienei.

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te la newsletter-ul AnimalZoo

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 

CITESTE SI