Sari la conținut
Home » Ziua ursului (Stretenia) sau Ziua marmotei (Groundhog Day)

Ziua ursului (Stretenia) sau Ziua marmotei (Groundhog Day)

Tradiționala Zi a marmotei, marcată în fiecare an la 2 februarie, în Statele Unite ale Americii, coincide cu Ziua ursului (Stretenia), sărbătorită în România, ambele având un element comun și anume faptul că cele două animale, marmota și, respectiv, ursul vor prezice, în această zi, vremea pentru următoarele șase săptămâni, potrivit site-ului timeanddate.com.Printr-un ritual care durează de peste 130 de ani în Punxsutawney, statul american Pennsylvania, cea mai faimoasă marmotă din întreaga lume, Phil, va prezice când se va încheia ierna în 2017. Tradiția spune că în cazul în care marmota își vede umbra, la 2 februarie, se va speria și se va întoarce în vizuină, indicând faptul că iarna va mai dura șase săptămâni. În cazul în care nu își va vedea umbra, primăvara va începe să se instaleze.Marmota este așteptată în fiecare an, de zeci și chiar sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice. Ritualul este același, an de an: grăsuțul rozător se trezește în dimineața zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi și de reflectoare, în strigătele și aplauzele „auditoriului”. Membrii ai „Inner Circle”, un grup mistic care a jurat să susțină marea tradiție a Zilei marmotei, îmbrăcați ca la carte, cu joben, frac, cămăși albe și papioane îl trezesc pe Phil și anunță predicția sa. Groundhog Club joacă, de asemenea, un rol important în organizarea acestei zile. În timpul anului, membrii clubului se ocupă de îngrijirea marmotei.Această zi a fost celebrată în SUA pentru prima dată, în 1800, sub denumirea de Punxsutawney Phil (numită după regele Phillip). Potrivit legendei, marmota Phil nu a greșit niciodată, din 1800, când a făcut prima demonstrație a „talentului” său, în fața unui grup de vânători. Din 1986, ziua a fost marcată sub denumirea Groundhog Day, potrivit site-ului groundhog.org.Groundhog Day a devenit o sărbătoare populară în multe orașe din Statelor Unite ale Americii. Manifestările zilei au luat amploare din 1966, când au fost transmise în direct la televiziune. Marmota este o adevărată vedetă în SUA. În 1986, Phil a călătorit la Washington pentru a se întâlni cu președinte republican Ronald Reagan. Marmota a fost invitată la emisiunea celebrei Oprah Winfrey. Se spune că „groundhog punch” este secretul longevității ei.Filmul „Groundhog Day” din 1993, în care joacă actorul de comedie Bill Murray, a făcut orașul american din Pennsylvania, celebru în întreaga lume, numărul vizitatorilor în această zi ajungând la 30.000.Potrivit Agerpres, în 2017, la 29 ianuarie, în Punxsutawney a avut loc premiera documentarului „The Guardians of Phil” realizat de Discovery Channel, având ca subiect Groundhog Day.În România se spune că, de Stretenie iese ursul din bârlog.

  • Se zice că dacă ursul își vede umbra înseamnă că va mai dura până se va încălzi, așa că se reîntoarce în culcușul lui.

Bătrânii povestesc că puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului neobișnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câțtiga simpatia și bunătatea ursului, oamenii puneau pe poteci vase cu miere și bucăți de carne. Puterea acestui animal este transmisă asupra oamenilor, în special asupra copiilor.